Seria de autor Leonida Neamțu: romane de aventuri
Seria publicată de Editura Publisol cuprinde romane de aventuri care se citesc cu sufletul la gură
Editura Publisol continuă să readucă în atenția cititorilor de azi, scriitori români de legendă ai secolului 20, lansând seria de autor Leonida Neamțu.
Viața
Leonida Neamțu s-a născut la Soroca, pe 26 august 1934, într-o familie de intelectuali. În 1940, odată cu ocuparea Basarabiei, familia Neamțu se refugiază în Maramureș. În anul 1950 ajunge la Cluj, unde se înscrie la Facultatea de Filologie. Din 1964, începe să publice numai romane.
La 27 octombrie 1991 se stinge din viață, lăsând în urmă 33 de volume publicate între 1960 – 1990, câteva manuscrise, aproape 40 de ani de contribuție scriitoricească la revista Steaua și foarte mulți iubitori și fani ai stilului său inconfundabil.
Umorul fin, ironia mușcătoare, inteligența personajelor și imaginația debordantă din cărțile lui captivează atenția și astăzi!
Un stil care sfidează genurile
„Începând cu Toporul de argint din 1964, Leonida Neamțu devine unul dintre autorii de vârf ai romanului de aventuri, în genere. Deşi circumscrisă în bună parte genului ca atare, proza sa nu este una de divertisment propriu-zisă. De la un moment dat, Leonida nu mai respectă integral nici măcar convențiile canonice ale acestui tip de literatură. Prozatorul este în fond un fantezist ingenios, cu plăcerea ludicului, a parodicului sau a umorului absurd. Narațiunile sunt adeseori încântătoare prin nonconformismul lor ori prin referințele ironice la diverse modele livreşti. Dar scrie, deopotrivă, şi în registru grav, cu un realism de descendență comportamentistă, gen Hemingway”, remarca Petru Poantă despre autor.
“Leonida Neamțu ar da – şi a dat –, oarece dureri de cap teoreticienilor literaturii şi, mai ales, autorilor de dicționare literare. Genuri consacrate, cum ar fi science-fiction, cel polițist, literatura pentru copii, şi-l revendică, nu fără justificări parțiale, căci s-a ilustrat în toate acestea”, consemnează Radu-Ilarion Munteanu.
Colecția
Seria de autor Leonida Neamțu de la Editura Publisol a cuprins, în prima fază, 14 cărți, lansate în perioada octombrie 2021 – ianuarie 2022.
- Acolo unde vântul rostogolește norii + Chirie pentru speranță
- Moartea, ca o floare de „Nu-mă-uita” + Toporul de argint
- Teroare pentru colonel + Acoperiș cu demoni
- Blondul împotriva umbrei sale
- Speranță pentru marele vis
- Când moare inamicul cel mai bun
- Narațiuni detective
- Febră de origine necunoscută
- Știi, Lavinia, caracatițele…
- Speranță pentru speranță
- Balada căpitanului Haag
- Legenda cavalerilor absenți
- La Goulue dansează cu Chocolat
- Deodată, inevitabilul + Norii de diamant
Cum interesul față de această serie a fost unul ridicat, fiind bine primită pe piața de carte, Editura Publisol a decis ca seria să fie continuată cu încă patru titluri:
- Aventură și contraaventură – joi, 20 ianuarie 2022
- Casa Isolda sau Cutremurul – joi, 27 ianuarie 2022
- Celălalt prezent – joi, 3 februarie 2022
- Frumusețea pietrei nevăzute – joi, 10 februarie 2022
Aventură și contraaventură
Despre ”Aventură şi contraaventură” scriitorul Adrian Georgescu, un cititor împătimit de Leonida Neamțu, spune următoarele:
„O carte genială, mai bună chiar decât Toate pânzele sus! și Cireşarii la un loc. Doi circari, un saltimbanc fără o ureche şi un iluzionist care a jurat să tacă până când nu va revedea farul din Mangalia, pornesc de pe partea cealaltă a Pământului spre România. Fac deseori cadou prietenilor cartea”Aventură şi contraaventură” (o cumpăr din anticariate și le-o dăruiesc) și toți, absolut toți, au rămas surprinși că nu o știau. E, de departe, cea mai bună carte de aventuri din literatura română! E cartea cu care orice copil sau adolescent se apucă de citit.“
Cărțile lui Leonida Neamțu sunt disponibile pe publisol.ro, în librării și magazine on-line (emag.ro, libris.ro, librex.ro, elefant.ro, librarie.net, cartepedia.ro, carturesti.ro, bookzone.ro etc) și la chioșcurile de presă.