fbpx
Alimentație

Sărbători fără durere

Toți așteptăm cu nerăbdare sărbătorile de arnă, zilele libere și răsfățul cu cadouri și mese bogate. Din păcate, de multe ori plăcerea este urmată de dureri de cap și de stomac, de obicei din cauza exceselor culinare

Între lunile octombrie și ianuarie, stomacurile noastre sunt supuse unui atac concertat de preparate care mai de care mai interesante: de la plăcintele cu dovleac, mere și brânză, acompaniate de fluvii de bere, de la sărbătorile recoltei, până la festinul pantagruelic de Crăciun, urmat de mesele festive de Revelion, toate culminând cu masa în familie de Sfântul Ion. Nu doar românii efectuează cu disciplină și devotament acest asalt asupra mâncărurilor specifice acestor luni de grație, ci și alte popoare. Așa că în întreaga Europă, în această perioadă se întețesc vizitele la medic, cresc vânzările de pilule digestive și camerele de gardă ale spitalelor sunt arhipline în anumite nopți cheie ale anului.

Probabil nu există om care să nu fi trecut prin asta: dureri de cap dimineața, stomac balonat, crampe abdominale, eventual greață și alte simptome specifice problemelor digestive. Însă trebuie să știi că nu este obligatoriu să plătești acest preț în fiecare an. Rupe tradiția dureroasă cu ajutorul a șase pași simplu de urmat.

Porții uriașe

De obicei, la astfel de mese, ești tentată să guști din toate și mai ales să consumi porții imense. Însă cu cât îndeși mai multă mâncare în stomac, cu atât mai mare este presiunea exercitată asupra sfincterului esofagian. Când aceasta devine pea mare, apare refluxul esofagian. De asemenea, digestia este încetinită, ceea ce duce la dureri de burtă și constipație. Ce poți face? Simplu! Mănâncă mai puțin.

Alimente bogate

De obicei în timpul sărbătorilor mâncarea este bogată în grăsimi și glucide. Ambele duc la creșterea în greutate. În plus, grăsimea este o problemă imediată: ea încetinește digestia. Alte alimente care cauzează reflux esofagian sunt ciocolata, cafeaua, alcoolul și preparatele acide. Ce poți face? Include multe legume și salate pe masă. Alege, în afară de cozonacul tradițional, prăjituri ușoare. Adu-ți aminte și de pasul unu și nu cosuma porții mari.

Lipsa de fibre

Care este mâncarea ta preferată de sărbători? Probabil nu conopida sau salata de roșii. Cum ai văzut mai sus, asta este o parte din problemă: de pe masă lipsesc fibrele atât de necesare unui digestii sănătoase. De obicei lipsa legumelor pe masă duce la constipație și balonări.

Stresul de sărbători

Da, nu râde: după ce câteva zile la rând ai fost la cumpărături, ai căutat cadouri, ai făcut curat, ai gătit și ai disciplinat întreaga familie te poți trezi cu arsuri la stomac și o mare lipsă de chef. Mai mult decât atât, mulți oameni fac față stresului mâncând și bând în exces.

6 pași simpli

  1. Fă un schimb

Știi că vei face excese de sărbători, dar fă asta în mod strategic. Dacă vrei o porție dublă, e în regulă, dar oprește-te aici. Iar în ziua următoare ține un mic post.

2. Compensează

Dacă știi că mergi la o petrecere și vei mânca multe grăsimi, cu câteva zile înainte consumă doar salate. Alimentele bogate în fibre îți vor menține buna funcționare a sistemului digestiv.

3. Mănâncă în mod conștient

Nu sta în fața televizorului cu un castron de bunătăți alături. Fii mereu conștient de ce bagi în gură.

4. Mănâncă încet

Este important să respecți acest lucru mereu. Astfel dai timp stomacului să se golească și alini foarte bine pofta în exces.

5. Limitează consumul de alcool

De multe ori alcoolul irită tractul digestiv și cauzează arsuri. De asemenea, îți scade vigilența, ceea ce face să mănânci mult și prost.

6. Fă mișcare

După o masă copioasă nu te întinde pe canapea. Dacă nu ai chef de o mică plimbare în aerul proaspăt de iarnă, strânge masa și spală vasele. Apoi fă puțină ordine în casă. Prepară-ți ceaiul preferat (ar fi bine să conțină plante care stimulează digestia) și savurează în continuare zilele libere.

Back to top button