ROBOR și ratele tale la bancă
Ce este ROBOR, cum se calculează și cum îți influențează ratele la bancă
Toată lumea care are credite cu dobândă variabilă știe că are de ce să se teamă de creșterea ROBOR. Dar până la urmă ce este ROBOR? Sunt creșterea, respectiv scăderea lui fenomene incontrolabile cum sunt avalanșele și mareele? Sau le putem prevedea sau chiar influența?
Ce este ROBOR
ROBOR sau Romanian Interbank Offer Rate este indicele de referinta al pietei interbancare si reprezinta rata medie a dobanzii la care bancile romanesti se imprumuta intre ele.
Pe langa Robor exista si alti indici de referinta internationali, cum ar fi Euribor, care constituie rata medie a dobanzii pentru creditele in euro.
Cum se calculează ROBOR
ROBOR este calculat ca medie aritmetică a ratelor dobânzilor cotate de 10 bănci comerciale care participă pe piata monetara interbancară. Aceste banci sunt selectate pe baza unor criterii de performanță stabilite de BNR.
Cine calculează ROBOR
Ratele sunt calculate de compania Thomson Reuters, sub supravegherea Bancii Naționale a Romaniei. Indicele este calculat corect și transparent de catre Reuters, iar informatiile sunt transmise in fiecare zi lucratoare, la ora 11:00, de către BNR. Institutii financiare locale și internationale urmăresc evolutia acestui indicator, astfel incat nu exista indoieli sau erori legate de valoarea sa ori criteriile de calcul.
Ratele Robor se stabilesc pentru 8 scadente diferite:
O/N (overnight)
T/N (tomorrow)
Robor 1W (1 saptamana)
Robor 1M (1 luna)
Robor 3M (3 luni)
Robor 6M (6 luni)
Robor 9M (9 luni)
Robor 12M (12 luni)
În fiecare zi acești indicatori sunt publicati pe site-ul BNR, cu exceptia Robor 9M, pe care BNR a incetat sa il mai comunice.
De ce ne interesează ROBOR
ROBOR afecteaza deopotriva institutiile financiare si consumatorii. Este un indicator foarte important si un reper pentru calculul dobanzilor la credite.
Daca ai credit cu dobanda variabila, atunci fluctuatiile indicelui te preocupa in mod direct. Rata dobanzilor la produsele de credit pe care le ai in derulare, cum ar fi imprumuturile auto, creditele ipotecare, variaza in functie de rata Robor pe care bancile o folosesc. Indicii pe care trebuie sa ii urmaresti sunt Robor la 3 luni si Robor la 6 luni, care sunt cei mai utilizati de catre institutiile bancare pentru stabilirea nivelului dobanzilor.
Împrumuturile sunt in general calculate pe baza cotatiilor Robor la 3 sau 6 luni, la care se adauga marja. Astfel rezulta rata lunara pe care trebuie sa o achiti catre banca. Daca acesta creste, atunci ratele de dobanda la depozite si credite vor creste la randul lor.
De ce există ROBOR
Indicatorul Robor a fost introdus de catre statul roman, in urma unei directive europene, prin Ordonanta de Urgenta 50. OUG 50 a stabilit componenta dobanzii variabile la credite: Euribor/Robor/Libor plus marja fixa a bancii.
ROBOR a fost ales deoarece:
– este un indice de referinta international;
– este calculat corect si transparent;
– oferă o mai mare protecție a clienților față de creșterea dobânzilor ratelor la credite ca urmare a deciziei bancilor.
Factori care influențează evoluția ROBOR
1 Lichiditatea de pe piața monetară
Robor se bazeaza pe acordul intre mai multe institutii financiare si se stabileste in functie de cerere si oferta. ROBOR este dobanda cu care bancile se imprumuta intre ele, deci cu cat exista mai putine lichidități in piata, cu atât bancile se vor împrumuta la rate mai mari. In final, acest lucru determina cresterea indicelui Robor.
2 Inflația și așteptările privind evoluția acesteia
Atunci când pe piață se înregistrează o creștere a bunurilor și serviciilor, fie că vorbim de prețuri la alimente, transport, gaz, se declanșează fenomenul de inflație. Creșterea inflației va determina și o creștere a ratei dobânzii de politică monetară, deci, implicit, o creștere a nivelului Robor.
3 Politicile adoptate în sfera finanțelor publice
Nu este o noutate faptul ca politicile adoptate pot genera confuzie si determina institutiile bancare să adopte un comportament cât mai prudent. Băncile își vor retrage lichiditățile și vor aștepta să vadă cum este soluționat decalajul.