fbpx
Educatie

Programului educațional “Gustă cu atenție. Bucură-te de moment”

Gustă cu atenție

Peste 500 de elevi au învățat despre mâncatul conștient în cadrul programului educațional
“Gustă cu atenție. Bucură-te de moment”

560 de elevi și 21 de cadre didactice din 5 licee din București au participat la prima ediție a programului educațional dedicat mâncatului conștient, cu intenție și cu atenție, sub numele “Gustă cu atenție. Bucură-te de moment”, care s-a derulat în perioada decembrie 2020 – iunie 2021.

Asociația Sută la Sută Românesc a lansat, la finalul anului trecut, în parteneriat cu 5 licee din București, programul “Gustă cu atenție. Bucură-te de moment”, care s-a desfășuratîn colaborare cu Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor – ANPC și a fost susținut de compania Mondelēz International, lider pe piața globală a gustărilor.

Dna. Valentina Veronica Mitran – Piticu, Vicepreședinte ANPC, le-a explicat elevilor în cadrul workshop-ului dedicat citirii corecte a etichetelor produselor despre importanța unei alimentații sănătoase în viața de zi cu zi. “Programul “Gustă cu atenție. Bucură-te de moment” este cu siguranță un plus, educă și aduce informația corectă și clară, mai aproape de adolescenți”, precizează Dna. Valentina Veronica Mitran – Piticu.

Prin acest program le-am oferit tinerilor informații despre cum să aleagă gustarea potrivită pentru momentul potrivit, produsă în mod responsabil, să se uite la controlul porțiilor, să aleagă gustările conștient. Pe ambalajele noastre se regăsesc toate informațiile necesare despre conținutul nutrițional pe porție, astfel încât oricine să aleagă corect produsul potrivit nevoilor sale. Vrem să fim un exemplu prin promovarea mâncatului conștient, cu intenție și cu atenție, prin oferirea de produse potrivite, dar și prin componenta educațională, cum este proiectul din România, „Gustă cu atenție. Bucură-te de moment”, derulat în parteneriat cu Asociația Sută la Sută Românesc”, a declarat Alexandra Rîștariu, Director general Mondelez România.

În cadrul programului, elevii alături de diriginții și directorii celor 5 licee au participat la o serie de workshop-uri și întâlniri online susținute de dr. Laura Davidescu, de Florentina Baloș și de actorul Cosmin Natanticu, care le-au explicat elevilor importanța gustărilor, și de psihologul Iulia Avădănii care a vorbit despre emoțiile care stau la bază atunci când alegem gustările.

Psihologul Iulia Avădanii descrie programul ca fiind despre a face alegeri conștiente, dar și despre curajul de a le face, despre a te cunoaște, despre a lua decizii alimentare aici și acum, despre a construi o relație sănătoasă cu modul în care răspunzi nevoilor alimentare.Adolescenții au nevoie să fie auziți și să aibă parteneri în toate domeniile vieții lor. Proiectul “Gustă cu atenție. Bucură-te de moment” vine în întâmpinarea acestora într-o manieră suportivă, plină de înțelegere și empatie și a devenit un partener de nădejde pentru cei curioși și dornici să înțeleagă cum pot deține controlul obiceiurilor alimentare, cum le pot dezvolta pentru a deveni mai sănătoase, dar și cum acestea contribuie la o stare emoțională mai bună”, este de părere Iulia Avădanii.

La rândul său, Florentina Baloș, ambasadorul campaniei spune că a fost o onoare și o bucurie fantastică să fie persoana care a dus mesajul mai departe și cea care a participat la tot ceea ce înseamnă acest proiect incredibil. „Tinerii au nevoie să fie ascultați, își doresc asta, la fel cum își doresc să primească informații și îndrumare. Este perfect în regulă să ne fie poftă de ceva bun, să mâncăm fără mustrări de conștiință, să servim gustările care ne fac poftă și pe care ni le dorim, atâta timp cât facem asta în cunoștință de cauză. Iar Gustă cu atenție este despre stabilirea unei relații sănătoase cu mâncarea, relație pe care o vom avea pe tot parcursul vieții și care poate fi frumoasă și sănătoasă”, ne spune Florentina Baloș.

10 dintre participanții în program au învățat de la Mădălina Preda, Consultant în organizare și planificare, cum să își țină un jurnal personal, prin tehnica „bullet journalling”, care îi va ajuta în dezvoltarea lor personală și au beneficiat de sesiuni de mentorship din partea angajaților companiei Mondelēz International.

În cadrul primului workshop, participanții atât elevi cât și profesori coordonatori, au făcut cunoștință cu modul de lucru și informațiile conținute în caietul de lucru destinat adolescenților, caiet de lucru care a însoțit traseul copiilor pe parcursul proiectului, acesta putând fi printat individual și utilizat ca instrument de lucru. Competente de bază de planificare au primit și profesorii coordonatori, care au fost inițiați în tehnica Bullet Journal, structura unui jurnal și metode de utilizare pentru diferitele aspecte de interes (profesional, personal, etc.). Probabil cel mai interesant workshop a fost cel în care elevii au învățat despre planificare. Acesta a contribuit la sporirea competențelor de time management, project management și planificare în sistem Bullet Journal al adolescenților, cu accent pe setarea de obiective relevante, urmărirea acestora și instalarea de obiceiuri sănătoase, care să susțină dezvoltarea tinerilor participanți.

De asemenea, și mentorii de la Mondelez au primit în cadrul unui workshop informații de bază despre principiile planificării, structura unui planner tip Bullet Journal și modalități de lucru efectiv cu adolescenții. Toate aceste informații s-au materializat într-un jurnal de 21 de zile și sesiuni de mentoring privind gustările.

La finalul acestei ediții a programului, Felicia, elevă a Liceului Teoretic “Decebal”, a menționat că workshopurile au ajutat-o să facă o schimbare în ceea ce privește alimentația.Mi-am dat seama că trebuie să îmi schimb stilul alimentar pentru că sănătatea este cea mai importantă. Cu siguranță s-a schimbat ceva. În primul rând, înainte nu mâncam absolut deloc sănătos, nu aveam grijă și nu eram atentă la ceea ce consumam însă după participarea la acest proiect mi-am dat seama că nu este deloc în regulă nici pentru cum arăt, nici pentru sănătatea mea și cu siguranță am făcut o schimbare când vine vorba despre ceea ce mănânc.”

Și Marina, elevă la acelasi liceu, a subliniat importanța conștientizării mâncatului: “Am rămas cu multe informații care mă ajută la delimitarea porțiilor și stabilirea lor zilnică, și am o măsură mult mai atentă asupra alimentelor foarte dulci, foarte sărate, nesănătoase pe care ar trebui să le consum într-o proporție mult mai mică.”

Pe parcursul desfășurării acestui program educațional, storyteller-ul creativ Anca Ghinea a publicat o serie de sfaturi de interes pe site-ul https://mindfulsnacking.ro și pe paginile de social media ale proiectului ( https://www.instagram.com/gusta_cu_atentie și https://www.facebook.com/gustacuatentie). „Gustările sunt importante, zi de zi. Am folosit inspirația pentru a crea un jurnal creativ de gustări simple, dar de efect și mai ales care să dea un boost la pofta de a trăi mai frumos viața!”, a declarat Anca Ghinea la finalul programului.

Back to top button