Cumpărătorul alege un produs de pe site-ul vânzătorului. Pune respectivul produs în coşul de cumpărături virtual, apoi alege modalitatea de plată. Introduce datele cardului (numele şi prenumele deținătorului, data de expirare, numărul cardului, codul de securitate). Apoi, cu un simplu click, după ce introduce pe pagina procesatorului de plăți și parola 3D Secure aferentă tranzacţiei respective, achită contravaloarea cumpărăturii.
Plăţile electronice pot ajuta autorităţile statului să lupte împotriva economiei gri, pentru că, spre deosebire de tranzacţiile în numerar, care sunt anonime, plăţile cu cardul pot fi identificate cu ușurință. Economia gri este un rezultat al sustragerii de la plata obligațiilor fiscale la bugetul de stat pentru un produs care este legal.
Cum toate tranzacţiile electronice pot fi urmărite, comercianţii vor fi obligaţi să raporteze statului toate vânzările. Statul, la rândul lui, va putea impozita mai multe tranzacţii şi va strânge astfel mai mulţi bani la buget pentru a îmbunătăţi serviciile publice, precum educaţia, sănătatea sau accesul la infrastructura rutieră.
Tendința este ca în mod constant să identificăm soluţii de eficientizare în tot ceea ce facem zi de zi: căutăm cel mai scurt drum spre casă de la școală, cel mai ieftin joc de un anumit tip pe care ni-l dorim, cel mai grozav dar și util cadou pentru părinți, cel mai apropiat magazin de casă și lista poate continua.
Din aceleași considerente de eficientizare și reducere a costurilor și timpului petrecut pentru realizarea unei anume activități, statul, băncile, comercianții și societatea în general ne încurajează să plătim cu cardul în locul numerarului.
Plăţile electronice sunt mai sigure, mai rapide şi mai comode decât cele în cash. Câteva dintre cele mai dezvoltate țări din lume au decis deja să treacă treptat la sisteme de plată care să elimine numerarul cu totul. Așadar, vom trăi în curând într-o lume fără cash, pentru că plățile electronice sunt viitorul.