Trendul eco a adus la iveală numeroase tehnici străvechi de colorare
Tradiția ouălor de Paște are și un aspect practic: în timpul postului consumul de ouă este intrezis, ca urmare în gospodăriile țărănești se adunau multe ouă care ar fi trebuit să fie aruncate, dacă nu se inventa o modalitate de conservare ideală, anume fierberea. După fierbere, ouăle erau vopsite folosind coloranți naturali.
Odinioară culorile se obţineau numai din plante puse la macerat în Duminica Floriilor:
– roşu: coajă de măr dulce, frunze şi flori de măr dulce, roibă, flori de șovârf, coajă de măceş
- albastru: flori de viorele
– verde: frunze de nuc, coajă de arin, coajă şi mugur de măr pădureţ, floarea-soarelui
- galben: coji de ceapă, coajă de lemn pădureţ, coajă de lemnul câinelui, coajă de mălin
Odată cu recenta ascensiune a curentelor bio și vintage, vopselele chimice încep să facă loc pe scară largă vopselelor naturale, redescoperite. Iată câteva rețete:
Roșu-rece:
Se fierb 2 sfecle roșii (tăiate bucăți mari) în 1 l apă cu 2 linguri oțet alb, până se obține o culoare rubinie (10-15 min.). Se lasă să se răcească; când ajunge să fie călduță, se plonjează înăuntru ouăle fierte și se lasă acolo până ce capătă culoarea dorită (uneori chiar câteva ore).
Violet:
cojile de la 1 kg ceapă roșie se lasă la înmuiat peste noapte (cca 12 ore) într-un vas cu 2-3 l apă. A doua zi se adaugă 2 linguri oțet și se fierb ouăle 10-15 min. Pentru galben, se procedează la fel, numai că se folosesc coji de ceapă albă.
Verde:
7 pliculețe de ceai verde se fierb 5 min. în 600 ml apă, cu o lingură otet. Se pun ouăle si se fierb la foc foarte mic 25 min.
Maroniu roșcat:
se fierb 5 plicuri de ceai negru în 500 ml apă cu 1 lingură oțet, cca 5 min. Se pun ouăle și se fierb la foc foarte mic 25 min.
Albastru:
se fierbe o varză roșie în 2 l apă cu 3 linguri oțet, 30 min. Se plonjează ouăle fierte și se țin până se vopsesc (chiar peste noapte).