Lingură sau furculiță?
Aceasta a fost întrebarea de la care a pornit un studiu efectuat în 2015 ce urmărea să afle relația dintre viteza cu care mănâncă oamenii și creșterea în greutate.
Obiectivul studiului a fost observarea diferențelor dintre oamenii care preferă să mănânce cu lingura și cei care mănâncă cu furculița. Există deja dovezi concludente care spun că o viteză mai mare duce la creșterea în greutate. Oamenii care mănâncă mai lent aduc în corp o cantitate mai mică de energie și, prin urmare, își păstrează greutatea. Studiile de laborator au arătat că persoanele obeze mănâncă de obicei cu îmbucături mai mari, au o viteză mai mare de mestecare și prin urmare ingerează cantități mai mari de mâncare. Cum într-o lingură încape o cantitate mai mare de mâncare, cei care preferă lingura vor mări dimensiunea îmbucăturii și astfel și viteza de mâncare. În acest studiu, cercetătorii au vrut să observe diferențele în ce privește viteza și mărimea îmbucăturii la oamenii care mănâncă cu lingura și la cei care preferă furculița.
Metodele folosite
Au fost aleși 48 de participanți, dintre care 16 au fost bărbați cu vârste între 18 și 54 de ani. Participanții au fost recrutați cu ajutorul posterelor din campusul Universității Deakin din Australia. Participanții au trebuit să consume o cantitate la alegere de paste cu sos de roșii, timp de 4 zile, la interval de o săptămână. Toți trebuiau să ia un mic dejun ori la 8:30, ori la 9:30 și apoi să se prezinte la prânz, la 12:30 sau 13:30. Participanții au fost instruiți să nu mănânce nimic între mese. Micul dejun era standard și consta din mini croissant, o cantitate echivalentă cu 18% din doza de energie zilnică necesară. La prânz, subiecții erau serviți cu paste cu sos și li s-a spus ăs mănânce până se simt sătui. Puteau alege o furculiță sau o lingură. Cantitatea de mâncare ingerată a fost calculată prin măsurarea greutății înainte și după masă, iar viteza prin împărțirea cantității la durata mesei.
Rezultatele studiului
21 de participanți (8 bărbați) au folosit o lingură tot timpul și 19 participanți (6 bărbați) au folosit mereu o furculiță. 8 participanți au oscilat în timpul celor 4 prânzuri, așa că au fosy excluși din analize.
Studiul a arătat că cei care au preferat lingura consumă mai mult decât ceilalți. În plus, cei care au folosit lingura mâncau cu o viteză mai mare. Plăcerea provocată de mâncare a fost mai mare printre cei care au folosit lingura. Cantitatea mai mare de mâncare ingerată de cei care folosesc lingura se explică prin faptul că astfel îmbcăturile sunt mai mari. Ambele grupuri au petrecut un timp egal mâncând, ceea ce înseamnă că cei care au mâncat cu lingura au mâncat mai repede. Senzația de foame și de sațietate nu a prezentat diferențe între cei care au folosit lingura și cei care au folosit furculița. Totuși, s-a constatat că cei care au mâncat cu furculița se simțeau mai sătui după masă. Cei care au folosit lingura mâncau mai repede și aveau un indice BMI mai mare. Studiile au arătat cămâbcatul rapid este un comportament moștenit care concordă cu o greutate mai mare. Însă studiul de față s-a concentrat doar pe diferențele între cei care mănâncă cu lingura și cu furculița, iar participanții au fost studenți în cea mai mare parte. Folosirea unei linguri în locul unei furculițe poate fi rezultatul unei decizii inconștiente de a consuma mai mult într-o perioadă mai scurtă de timp sau doar rezultatul unor obiceiuri alimentare din familie. Studiul este consistent și cu alte cercetări de laborator care arată că reducerea mărimii îmbucăturii duce la scăderea consumului de mâncare. Studiile de acest fel ne ajută să înțelegem cum niște obiceiuri la cer nu ne gândim prea mult pot influrnța sau chiar determina comportamentul alimentar.Tu cum mănânci, ce tacâm preferi? Poți observa diferențe atunci când mănânci cu lingura față de atunci când alegi furculița?