Parteneriatul guvern – societate civilă, educația și deschiderea spre tinerele generații dețin cheia spre viitor – iată cum am putea rezuma dialogul pe care Tribuna Consumatorilor l-a avut cu domnul Laszlo Borbely, consilier de stat şi coordonator al Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă al Guvernului României, la vernisajul expoziției de la București din cadrul Festivalului Național de Artă intitulat Dezvoltarea Durabilă prin Lentila Artei.
Ediția I a Festivalului Național de Artă intitulat Dezvoltarea Durabilă văzută prin lentila artei a reunit artiști, copii și adolescenți din întreaga țară, într-un efort creativ de a face cu-noscute și înțelese de publicul de la noi, de toate vârstele, sensurile și implicațiile celor 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD) ale Națiunilor Unite.
Festivalul este un proiect educațional inedit propus și implementat de Asociația E CEVA BINE (fostă BENEVA) pentru Departamentul de Dezvoltare Durabilă al Guvernului României.
La această primă ediție, desfășurară între 1 august și 1 noiembrie 2023, proiectul a reușit să reunească peste 160 de artiști, copii și adolescenți din întreaga țară, profesori și men-tori. Obiectivul lor comun a fost transpunerea în creații artistice a acelor 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD) ale Agendei 2030, adoptată prin Rezoluția Adunării Generale a ONU A/RES/70/1
În acest proiect arta a fost aleasă ca instrument de educație și vehicul de promovare formală și informală, în vederea realizării obiectivului principal al proiectului: promovarea în rândul școlarilor a Strategiei Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă și a celor 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD).
La această primă ediție, organizatorii au propus o serie de activități din care au rezultat 8 expoziții – una în fiecare dintre cele 8 regiuni ale țării, în care au fost prezentate produse artistice diverse – de la lucrări de artă la teatru și film realizate de tineri artiști – care reprezintă perspective ale școlarilor asupra celor 17 ODD –Obiective de Dezvoltare Durabilă.
Vă felicit pentru ce ați făcut pentru ca aceste valori să fie înțelese de publicul larg, să pătrundă în atenția publicului larg. Cum apreciați realizările de anul acesta?
László Borbély: Asociația E ceva bine este pentru noi un partener tradițional. Anul trecut am făcut o piesă, o piesă de teatru foarte reușită: „Cei 17 magnifici“. Băiatul care a fost rolul principal și a compus și o melodia a reprezentat apoi România la Eurovision Deci avem o colaborare bună și într-adevăr cultura educației, după părerea mea, este una din componentele de bază ale dezvoltării durabile. Și nu de azi de ieri încercăm să avem o apropiere de societatea tânără Chiar avem un alt proiect, o piesă de teatru foarte bună, care îți dă de gândit, pentru că din păcate consumul de droguri a ajuns la modă. Așa cum anul trecut ne-am dus în toate regiunile țării cu cealaltă piesă, am tradus-o și în limba maghiară și am prezentat-o la Miercurea Ciuc, am mers și anul acesta, cu această piesă, jucată de actori profesioniști, în toată țara. Săptămâna viitoare va fi ultima reprezentație. Foarte interesant este că după piesă se discută mult, cu un psiholog și mai mulți invitați Pentru că sunt foarte interesați tinerii și de fapt piesa trage un semnal de alarmă legat de aceste pericole pentru tineri Deci eu cred că noi suntem un fel de catalizator, de liant. Avem posibilitatea să sprijinim aceste proiecte. Am avut benzi desenate cu Cei17 magnifici, am trimis la toate școlile. Avem inițiative, avem forumul studenților români: în fiecare an avem 170-200 de tineri care au plecat să studieze în străinătate – sper să revină acasă cât mai mulți! Deci trebuie să le captăm cumva atenția. A propos de asta, avem aici o melodie foarte simpatică, un imn pe muzică rap scris de un rapper tânăr, dar foarte talentat, și încercăm să atragem tinerii și prin aceste gesturi. Eu cred că trebuie să simtă societatea că noi, guvernul, departamentul, le suntem parteneri. Și după aceea depinde de noi ce facem. Urmăresc și activitatea voastră, de la Tribuna Consumatorilor. Noi toți trebuie să ne protejăm viața – și nu e deloc totuna ce consumi, nici în artă, nici în cultură. Și mai ales este important să ai o alimentație sănătoasă. Deja am făcut mai multe evenimente și în această zonă de alimentație sălătoasă, de evitare a risipei alimentare. Este fantastic să vezi că oamenii vin și oamenii au nevoie să fie în colectivitate și să dezbată aceste valori în colectivitate.
Dacă vă uitați la aceste opere de artă. fiecare dintre ele are un mesaj foarte clar în favoarea unui mediu sănătos, în favoarea unor valori clare ale societății Și de fapt de aceea am încredere, mare încredere în societatea aceasta care vine.
Privind ce au realizat copiii de data aceasta, ce vi se pare că au înțeles în plus, ce au adus ei nou, ce ați învățat dumneavoastră din ceea ce au făcut ei? Ce ați perceput din felul în care ei au înțeles lucrurile astea? Predate pur și simplu, enunțate, ele pot părea abstracte În momentul în care copiii le transformă în concret, putem vedea foarte mult și din ideile lor și din elanul lor.
László Borbély: Exemplele sunt în tablouri și sunt foarte grăitoare. Putem vedea o pungă de nailon cu un pește și un pet; în spate e un peisaj arid – mesajul este foarte clar: peștii nu-și mai găsesc locul pentru că avem o viață plină de peturi. În alt tablou vedem doi urși care stau la marginea unui oraș. Sunt mesaje foarte clare Înseamnă imaginație, înseamnă inspirație. În țesăturile de alături regăsim o balanță și semne ale păcii, ale societății – sunt extraordinar de talentați copiii din Iași. Pentru mine aceste opere fără mentor, fără oameni care se ocupă de copii Am avut două parade ale modei cu sprijinul departamentului în anii aceștia, din textile reciclate. Au participat de la copii de patru ani până la adolescenți. Deci noi trebuie cumva să stimulăm acest apetit Și eu testez pe nepoții mei Am patru nepoței, acum deja sunt mari Când sunt la noi, vara, totdeauna îi testez, le dau diferite teme și ei sunt foarte receptivi. Caută informații, ca acum un tot cerul înstelat la dispoziția lor, pe internet. Și vin și explică pe limbajul lor, în felul cum gândesc ei – și gândesc foarte macro, au idei foarte bune.
Care dintre aceste 17 puncte vi se pare mai greu de înțeles? Sau care vi se pare ca a pătruns mai greu? Sau ar mai trebui un pic susținut?
László Borbély: De fapt, fiecare dintre ele sunt și grele și simple Unele sunt foarte clare pentru toată lumea: fără sărăcie etc. E mai complicat când se vorbește de infrastructură, producție și consum durabil – acolo trebuie puțin explicat Dar despre schimbări climatice știe toată lumea, Slavă Domnului – sau din păcat, știm pentru că este în jur. Se știe și despre statul de drept. Un obiectiv foarte important este parteneriatul. Trebuie să înțeleagă toată lumea că degeaba avem noi progrese mari în reducerea emisiilor, dacă cei din jur nu-și fac treaba. Nu putem decât împreună să reușim.
Apropo de parteneriat: ce obiective aveți pentru anul cu societate civilă și creatoare?
László Borbély: Avem foarte multe parteneriate reușite cu asociația Ivan Patzaichin, Asociația Mila 23. El nu mai e printre noi, dar cei de la asociație sunt foarte talentați Și în fiecare an organizăm și la Tulcea și aici diferite evenimente: am închis circulația pe malul Dâmboviței, am pus o cișmea cu filtrare direct din apa Dâmboviței. Avem în perioada următoare întâlniri legate de biomasă – este vorba de diverse resturi în general vegetale care pot fi folosite. Sunt localități, mai ales de zona Covasna Harghita care rezolvă încălzirea întregii comune cu asemenea centrale care sunt practice, ieftine, nu poluează. Sunt foarte multe inițiative care trebuie sprijinite.
Mai multe detalii găsiți pe www.artadurabila.ro și pe canalul de youtube al Asociației E Ceva Bine.