Când avem de-a face cu alimente corespunzător etichetate, consumarea, păstrarea și/sau valorificarea lor depinde în mare măsură de vigilența noastră de a citi și interpreta ceea ce este scris pe etichetă. Însă de multe ori fie am vrea să verificăm valabilitatea, dar am aruncat ambalajul, fie știm deja că produsele au expirat conform etichetei, dar simțurile ne arată că „par bune“ și deci avem dubii dacă să le valorificăm sau nu.
Alteori avem de-a face cu mâncăruri gătite în casă, fie cu alimente care provin din alte surse și nu au cum să fie etichetate (legume/fructe cultivate în grădina proprie sau culese din natură, animale sacrificate în gospodărie etc).
Iată în continuare câteva întrebări frecvente adresate de consumatori:
1 Ce se întâmplă cu alimentele lăsate la temperatura camerei?
Mâncarea care tocmai a fost gătită sau alimentele perisabile (pește, carne) care stau la temperatura camerei mai mult de două ore prezintă un risc ridicat de apariție a bacteriilor dacă temperatura ambientală este ridicată, în jur de 32 de grade Celsius. Dacă alimentul are între 4.5 si 60 de grade Celsius bacteriile se dezvoltă cu mare repeziciune, de aceea se recomandă ca temperatura de gătire să depășească 70 de grade Celsius.
2 Cât timp poți păsta alimentele în cămară?
Ceapă și usturoi – 2 luni;
Cartofi – 3 săptămâni;
Roșii – 3 zile;
Dovleac – 3 luni;
Orez – 6 luni (odată ce pachetul este deschis);
Boabe de cafea – 2 săptămâni (odată ce pachetul este deschis);
Paste făinoase uscate – 2 ani (cu pachetul sigilat);
Ulei de măsline – 6 luni;
Oțet – 1 an;
Ketchup – 1 an (ambalaj închis) sau 6 luni (dacă ambalajul este deschis);
Muștar – 1 an (borcan închis) sau 1 lună (borcan deschis);
Maioneză – 2 luni.
3 Cât poți păstra alimentele în frigider?
Carne de vită – 3 zile;
Carne de porc – 3 zile;
Carne tocată – 2 zile;
File de pește – 2 zile;
Bacon – 2 săptămâni;
Creveți cruzi, midii (în cochilie) – 2 zile;
Crenvurști – 2 săptămâni;
Afine, broccoli, conopidă, ciuperci – 1 săptămână;
Mere, lămâi, lime – 3 săptămâni;
Căpșuni, spanac, verdețuri – 3 zile;
Ouă crude – 5 săptămâni;
Ouă fierte – 1 săptămână;
Cremă de brânză – 2 săptămâni;
Lapte – 1 săptămână;
Brânză, tofu, iaurt – 1 săptămână;
Pizza – 3-4 zile.
4 Cât timp putem păstra carnea în siguranță la congelator, în casă?
Carne de pui, porc, vită, miel, rață – 6 luni;
Carne tocată – 4 luni (cu cât carnea este mai grasă cu atât termenul se reduce, cu cât este tocată mai mărunt, termenul se mai reduce încă o dată);
Bacon – 1 lună;
Carne de pește slab de apă dulce – 6 luni;
Pește gras (somon, păstrav, sardine, macrou, ton) – 3-4 luni;
Creveți cruzi – 6 luni;
Midii decorticate – 3 luni;
Brânză și unt – 6 luni;
Lapte – 3 luni;
Tofu – 5 luni;
Iaurt – 2 luni;
Suc de fructe – 6 luni;
Roșii – 6-8 luni;
Pâine – 4-6 luni;
Aluat de pâine – 2-3 luni;
Înghețată – 3-4 luni;
Pizza – 1-2 luni;
Mâncarea gătită se poate păstra și ea la congelator, între 4 și 6 luni – cu cât mai grasă și mai mărunțită, cu atât termenul de valabilitate scade. Supele și sosurile, de exemplu, pot fi depozitate în congelator cel mult 3 luni. Un sfat util în ceea ce privește depozitarea în congelator este să porționezi alimentele astfel încât să le poți decongela apoi ușor, fără să fie nevoie să scoți din congelator cantități mari de mâncare, pe care nu le vei consuma.
Ca să ții evidenta perioadei de depozitare (în cămară, frigider sau congelator), lipește pe ambalaj o etichetă autoadezivă pe care ai notat data la care ai pus alimentele la păstrare.
5 Cum știi dacă fructele de mare cumpărate proaspete sunt cu adevărat proaspete și dacă mai sunt bune pentru consum?
Fructele de mare exotice (de tipul homari, stridii, langustă etc) pe care le întâlnim de obicei pe piață sunt de cele mai multe ori decongelate. Transporturile ultra-rapide de fructe de mare mediteraneene proaspete sunt foarte rare și costisitoare. Ca urmare se recomandă prudență, mai ales dacă nu cunoaștem foarte bine respectivele animale. Stridiile trebuie să fie neapărat închise, iar în cazul celorlate scoici, care se fierb sau se frig, se elimină exemplarele care odată preparate termic rămân în continuare închise. Este recomandabil ca de fiecare dată să cumpărăm din piețe numai acele fructe de mare pe care le cunoaștem – locul mai portrivit pentru a încerca noutăți este un restaurant calificat.
6 Cât putem păstra în cămară făina și mălaiul primite cadou „de la țară“?
Cerealele și produsele din cereale se pot păstra pe termen foarte îndelungat, cu condiția să nu fie ținute în medii umede și să fie ambalate etanș. A se evita păstrarea pe termen lung a făinurilor integrale, deoarece ele pot prinde un miros de rânced: coaja bobului de cereale conține și ea o cantiate mică de grăsimi, care se degradează. Cerealele rafinate nu mai conțin nici coajă și nici grăsimi, ca urmare se pot păstra mai mult timp.