fbpx
Casă & FamilieEducatieTimp liberVideo
În tendințe

E ceva bine pentru viitorul durabil al României!

Iulian Văcărean, președinte Asociația E ceva Bine

Asociația E CEVA BINE (fostă BENEVA), cu susținerea Departamentul de Dezvoltare Durabilă al Guvernului României, a organizat în 2023 Ediția I a Festivalui Național de Artă intitulat Dezvoltarea Durabilă văzută prin lentila artei.

Festivalul a reunit artiști, copii și adolescenți din întreaga țară, într-un efort creativ de a face cunoscute și înțelese de publicul de la noi, de toate vârstele, sensurile și implicațiile celor 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD) ale Națiunilor Unite

La această primă ediție, desfășurată între 1 august și 1 noiembrie 2023, proiectul a reușit să reunească peste 160 de artiști, copii și adolescenți din întreaga țară, profesori și mentori. Obiectivul lor comun a fost transpunerea în creații artistice a acelor 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD) ale Agendei 2030, adoptată prin Rezoluția Adunării Generale a ONU A/RES/70/1.

Proiectul a fost finanțat cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului prin Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă. Echipa Asociației E CEVA BINE a fost formată din Iulian Văcărean, Florentina Petrariu-Ciocănea, Iselin Luisa Huluba, Bianca Dobre, Dani Ionescu, Ana Maria Iordache.

La această primă ediție, organizatorii au propus o serie de activități din care au rezultat 8 expoziții – una în fiecare dintre cele 8 regiuni ale țării,  în care au fost prezentate produse artistice diverse – de la lucrări de artă la teatru și film realizate de tineri artiști – care reprezintă perspective ale școlarilor asupra celor 17 ODD. La vernisajul expoziției de la București, desfășurată în Foaierul Operei Naționale, Tribuna Consumatorilor a stat de vorbă cu reprezentanții Asociației E CEVA BINE

Cum ați intrat în parteneriat cu Departamentul de Dezvoltare Durabilă al Guvernului? Și cum au primit artiștii și copiii această misiune?

Iulian Văcărean, președinte Asociația E ceva Bine: Ne place foarte mult să credem că prin implicarea noastră socială și culturală în viețile tinerilor reușim să aducem o schimbare în România. Cu partenerul nostru, cu care construim de câțiva ani niște proiecte educative foarte, foarte frumoase, de data aceasta am făcut un proiect în care vedem cele 17 obiective ale dezvoltării durabile prin lentila artei și prin lentila adolescenților, care au reușit să transpună foarte bine și într-un mod foarte sensibil cele 17 obiective, traduse în tapiserie, în pictură, chiar sculptură, muzică și teatru. Avem în România tineri talentați – trebuie numai să stăm aproape de ei și să ocrotim arta care este în ei. Și sta facem prin proiectul ăsta.

Iselin Huluba, curatoarea expoziției

Cum ați ales lucrările? Ți-a fost greu să alegi?

IH: În primul rând că trebuie să mulțumim tuturor copilor care s-au implicat din toate orașele, din orașele Moldovei, din Călărași, Brașov Craiova, Hunedoara, Iași, Oradea, Sulina, au făcut o treabă excepțională.  Am fost profund impresionată de faptul că toți copiii – de la 4 la la 18 ani – care s-au implicat au reușit să argumenteze tot ceea ce au creat și să expună clar motivul pentru care au ales obiectivul respectiv ca să îl ilustreze prin creațiile lor. Și în sine tehnicalitatea la nivel plastic au reușit să o descrie într-un mod foarte, foarte bine pus la punct. Partea de selecție, într-adevăr, a fost destul de dificilă, mai ales pentru expoziția din București, la care s-a adunat majoritatea orașelor. Cred că în mare parte am reușit să facem o selecție astfel încât să iasă în evidență toate obiectivele. Multe dintre ele au fost în special create în direcția egalității de gen, ecologiei, vieții acvatice și terestre, însă am reușit să găsim câteva lucrări care să pună în evidență toate obiectivele – inclusiv din punct de vedere al justiției și al creșterii economice și așa mai departe. În sine, cred că la nivel plastic, dacă ar fi să vorbesc un pic de tehnicalitățile selecției, am încercat să scot în evidență cât de complexe au fost toate lucrările: tapiserie, sculptură, inclusiv creații scenografice, până la clasicele picturi cu cromatică foarte vie. A fost absolut extraordinar să vorbesc cu fiecare copil în parte și să descopăr câte ceva din personalitățile lor prin ceea ce au creat. A fost o experiență excepțională împreună cu Asociația E ceva Bine. Pot să spun și eu că, în calitate de tânăr curator, cumva m-am regăsit în experiențele copiilor și, într-adevăr, putem să spunem că avem un viitor foarte strălucit, din ceea ce am observat la nivel plastic.

V-au surprins lucrările?

Iselin Huluba, curatoarea expoziției: Da, m-au surprins argumentele. Mi s-a părut extraordinar cât de bine au putut să explice propriile lor lucrări și cât de bine au putut să pun în evidență obiectivele pe care le-au analizat. Fiecare, cumva, din experiențele lor personale, au reușit să pună punctul pe I legat de un anumit obiectiv pe care și l-au ales și au ilustrat foarte, foarte bine respectiva analiză pe care au făcut-o pe acel obiectiv

Mai faceți astfel de expoziții, dacă vi se mai propune?

Iselin Huluba, curatoarea expoziției Cu siguranță, da. Avem un viitor strălucit în spatiul acesta de expoziții cu tinere talente, în special. E specialitatea mea.

V-ar plăcea să descoperiți un mare pictor dintre aceștii copii sau un mare artist?

Iselin Huluba, curatoarea expoziției: Cred că din cei 860 de copii cu care am vorbit, cu siguranță unul din ei va fi un următor mare artist în România.

Florentina Petrariu Ciocănea, coordonator proiecte educative cu componentă culturală

Cum ați pus pe roate întregul sistem. Cum ai găsit școlile, cum ai găsit copiii, cum ai găsit tehnicile, cum te-ai adresat lor astfel încât să le trezești dorința de cooperare, cum ai făcut  să-i găsești pe cei mai talentați. 

Florentina Petrariu Ciocănea: Așa de greu e să zicem că i-am găsit  pe cei mai talentați. Mereu am temerea că poate undeva erau copii și mai  talentați, dar rezultatele ne spun  că am făcut ceva bine.  Că nu degeaba suntem „E ceva bine“. Da, a fost un proces lung.  Un proces lucrativ în care am fost  mult mai multe persoane implicate  și aici aș mulțumi Lidiei Feher  de la Asociația 100% Românesc,  lui Dani Ionescu, și tuturor coordonatorilor din țară.  Am împărțit  proiectul în 8 regiuni de dezvoltare durabilă  și am căutat, regional, școli de artă, tineri care au vrut să se înscrie în proiect. Astăzi  suntem la vernisajul expoziției  din București,  dar pe 12 octombrie  am vernisat în Deva,  în Brașov, în Călărași, în Craiova, în Iași, alte expoziții care sunt deschise până pe 26 octombrie.

Cum ați văzut voi lucrările lor?  Ce v-a surprins la ele?  Ce ați aflat despre aceste valori  ale durabilității trecute prin ochii copiilor?

Florentina Petrariu Ciocănea: Proiectul pleacă de la ideea că a spune despre 17 obiective  de dezvoltare durabilă unor copiii poate părea ceva greu și abstract.  Ce urmărim noi prin astfel de proiecte?  Încercăm să traducem prin ei, pentru ei, aceste obiective de dezvoltare  durabilă. Surprinzător, inițial am crezut că se vor opri la obiectivele  care se referă la mediu, la ape, cele foarte familiare. Însă ei s-au gândit și la justiție, la inegalitățile de gen. A fost o surpriză și pentru noi să vedem că ei trăiesc niște vremuri la care sunt adaptați. Și așa și cum agenda ONU are ținte pentru 2030,  în fapt, ei sunt cei care  în 2030 vor beneficia de  cărămizile  pe care le punem astăzi. 

Ai o lucrare preferată?

Florentina Petrariu Ciocănea: Cred că aș nedreptăți pe ceilalți dacă aș vorbi de o lucrare preferată, dar aș putea să spun că m-au surprins lucrările de la Iași, care abordează alte tehnici, merg pe tapiserie și împletit. Pictura este foarte la îndemână, sunt multe cercuri de pictură, în general – de aceea pentru noi Iași a fost o surpriză când și-au ales forma  de artă. Au o doamnă  profesoară, doctor în arte, care s-a ocupat  în  mod special și îi mulțumesc foarte mult.

Mai multe detalii găsiți pe  www.artadurabila.ro și pe canalul de youtube al Asociației E Ceva Bine

Back to top button