fbpx
Casă & FamilieEducatie
În tendințe

Invitație la maraton!

Manifestul consumatorului responsabil- episodul 1 din 13

 

                                Salut, prieteni! Vă lansez astăzi o invitație de a parcurge împreună un maraton de 13 articole, cu care îmi propun să aduc la lumină și spre dezbatere diverse situații actuale cu care ne confruntăm cu toții, posibile soluții și multe întrebări legate de  consumism/consumerism, protecția consumatorilor și istoria ei, de drepturile dar și de obligațiile noastre (cel puțin, morale) și de multe alte aspecte care ne-ar putea face traiul ceva mai ușor pe această planetă vie, numită în continuare și Muma Pământ. 

Pentru o dietă cât mai sănătoasă a minții, voi transforma în termeni cât mai ușor digerabili, concepte specifice temelor, lucrări de specialitate, date tehnice, statistici și alte maimuțe d-astea pe pereți -care dacă nu te sperie, te fac să dai cu skip și să treci direct la știrile mondene- care ne afectează pe toți fie că vrem, fie că nu. Pentru a evita acest skip, îmi pun cu bucurie la bătaie talentul de mediator și storyteller în speranța că voi reuși să traduc multora acest limbaj oficial mai puțin prezent în vocabularul și gândurile noastre zilnice.

Miza (personală) e cu atat mai mare cu cât din aceasta activitate, se întâmplă să susțin -printre altele- și munții de scutece pentru proaspătul meu fiu, micile mofturi ale nevesti-mii dar și pipa mea de weekend asortată cu un roșu sec. Pentru că… și eu e…om. 😉

Una din piesele principale ale acestui cuprins este risipa de care dăm dovadă -marea majoritate din noi- atunci când vine vorba de haine, electronice și electrocasnice, mașini, mobilă, dar mai ales hrană (aia, cea de toate zilele!). Dacă mai știți și altele, vă rog să-mi scrieți la contact@tribunaconsumatorilor.ro

V-ați gândit vreodată cât de mult aruncăm din toate astea?

  • Cine/ce ne-o fi învățat să cumpărăm – de cele mai multe ori, cu bani munciți din greu(!)- mai mult decât putem consuma?
  • Cine/ce ne determină să manifestăm această plictiseală atât de rapidă față de un lucru pe care abia l-am achiziționat sau -pentru cei mai norocoși dintre noi- un obiect, -ba, chiar un compliment- pe care tocmai l-am primit?  
  • Cine/ce face ca un lucru, o melodie, o idee, un ideal să devină  atât de perisabile de la o generație la alta, de la un an la altul, uneori de la o lună la alta, iar alteori chiar de pe-o zi pe alta?

Câteodată percep atât de rapid aceste treceri, încât îmi imaginez că dacă faci un drum mai lung cu avionul (România – Australia, de pildă) riști să fii privit la destinație cu țoalele de pe tine, telefonul din dotare și chiar(!) ideile, pe dinafara modei. Iar dacă nu vă pleacă mintea la un drum pe tărâmul marsupialelor, stați calm, n-ați scăpat! Riscul este același și dacă alegeți să călătoriți cu trenul de la Satu Mare la Mangalia. Cam tot atâta vă ia.

Serios! Haideți să facem un simplu exercițiu de imaginație: Ne ducem frumos să ne luăm ultima uniformă de la CÚCI pe care ne-o împachetăm tacticos în valiză sperând c-o să facem o impresie cât mai bună pe plajă, și, când ajungem(?) în buza litoralului rămânem cu privirea mută – ca curca-n lemne (vorba lu mamaie)- uitându-ne la tovarășii care ne așteaptă la destinație, purtând cu mândrie noile uniforme LUIS VITAN, asortați în picioare cu înaintașii HIKE și eliberând pe peronul gării particule de CRISTIAN BIHOR… 

Dar, stay cool! N-are sens să-ți faci inimă rea gândindu-te cum să faci ca să reintri în jocul modei. Pe bune! Până ajungi să faci rost de bani o s-apară altele. În plus, ai foarte multe șanse ca trendul să revină până te întorci din vacanță.

Acestea sunt doar câteva din ingredientele principale cu care vom jongla și pe care aleg sa le dezvălui pentru moment, restul, lăsându-vă curiozitatea să le descoperiți pe parcurs, episod cu episod.

Acum m-am ținut mai mult de glume, pentru că acesta este un material pilot cu care sper să vă atrag ca un magnet. Tura viitoare, voi reveni și cu detalii tehnice, statistici și studii oficiale care, traduse calumea, sunt convins că vor schimba multora felul de a privi viața și vor stârni -pe lângă zâmbete- și alte curiozități. Promit că voi păstra umorul, starea de bine și pofta de viață drept călăuze în această călătorie și sper să vă molipsesc și pe voi cu ele.

Vă mulțumesc că ați ajuns până aici cu cititul și vă invit să-mi scrieți părerile voastre și ce subiecte v-ar plăcea să mai abordăm la Tribuna Consumatorilor.

Cu mulțumiri, pace și bucurie,

He_mes

P.S.: Din episodul următor: Cum a apărut fenomenul consumismului și istoria protecției consumatorilor?

Informat. Important. Greu de manipulat!

Back to top button