Dezvoltarea Durabilă văzută prin lentila artei – Festival național de artă 2023 Ediția I este un proiect propus și implementat de Asociația E CEVA BINE (fostă BENEVA) pentru Departamentul de Dezvoltare Durabilă
Proiectul a pus împreună peste 160 de artiști, copii și adolescenți din întreaga țară, profesori și mentori. Obiectivul lor comun a fost transpunerea în creații artistice a acelor 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD) ale Națiunilor Unite:
- Fără sărăcie: eradicarea sărăciei în toate formele sale și în orice context
- Foamete „zero” – Eradicarea foametei, asigurarea securității alimentare, îmbunătățirea nutriției și promovarea unei agriculturi durabile.
3. Sănătate și bunăstare – Asigurarea unei vieți sănătoase și promovarea bunăstării tuturor la orice vârstă. Acest obiectiv se concentrează pe creșterea speranței de viață, reducerea mortalității infantile și a maladiilor grave (precum HIV/SIDA, malarie, TBC, poliomielită etc.), în special în statele în curs de dezvoltare.
4. Educație de calitate – Garantarea unei educații de calitate și promovarea oportunităților de învățare de-a lungul vieții pentru toți.
5. Egalitate de gen
6. Apă curată și sanitație.
7. Energie curată și la prețuri accesibile
8. Muncă decentă și creștere economică – Promovarea unei creșteri economice susținute, deschise tuturor și durabile, a ocupării depline și productive a forței de muncă și a unei munci decente pentru toți. Industrie, inovație și infrastructură – Construirea unor infrastructuri rezistente, promovarea industrializării durabile și încurajarea inovației.
9. Inegalități reduse – Reducerea inegalităților în interiorul țârilor și de la o țară la alta.
10. Orașe și comunități durabile – Dezvoltarea orașelor și a așezărilor umane pentru ca ele să fie deschise tuturor, sigure, reziliente și durabile.
11. Consum și producție responsabile – Asigurarea unor tipare de consum și producție durabile.
12. Acțiune climatică– Luarea unor măsuri urgente de combatere a schimbărilor climatice și a impactului lor.
13. Viața acvatică – Conservarea și utilizarea durabilă a oceanelor, mărilor și a resurselor marine pentru o dezvoltare durabilă. Oceanele lumii reprezintă 97% din apele lumii și absorb cca. 30% din emisiile de CO2, preîntâmpinând astfel efectele dezastruoase ale încălzirii globale.
14. Viața terestră – Protejarea, restaurarea și promovarea utilizării durabile a ecosistemelor terestre, gestionarea durabilă a pădurilor, combaterea deșertificării, stoparea și repararea degradării solului și stoparea pierderilor de biodiversitate.
15. Pace, justiție și instituții eficiente – Promovarea unor societăți pașnice și incluzive pentru o dezvoltare durabilă, a accesului la justiție pentru toți și crearea unor instituții eficiente, responsabile și incluzive la toate nivelurile.
17. Parteneriate pentru realizarea obiectivelor – Consolidarea mijloacelor de implementare și revitalizarea parteneriatului global pentru dezvoltare durabilă.
Obiectivul proiectului este promovarea în rândul școlarilor a Strategiei Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă și a celor 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD) ale Agendei 2030, adoptată prin Rezoluția Adunării Generale a ONU A/RES/70/1 și creșterea nivelului de informare, educare și conștientizare prin activități extracuriculare și prin metode alternative – folosind arta ca instrument de educație și vehicul de promovare formală și informală.
Proiectul este finanțat cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului prin Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă. Echipa Asociației E CEVA BINE este formată din Iulian Văcărean, Florentina Petrariu-Ciocănea, Iselin Luisa Huluba, Bianca Dobre, Dani Ionescu, Ana Maria Iordache.
Până pe 2 noiembrie putem vedea în foaierul Operei Naționale București o selecție din creațiile copiilor și adolescenților care au participat la proiect, din toată țara. Fiecare dintre lucrări ilustrează cel puțin unul dintre obiectivele dezvoltării durabile.
La vernisajul din 21 octombrie au participat peste 20 de copii și adolescenți, artiști plastici, tineri actori amatori și muzicieni din București, alături de invitați din celelalte regiuni, precum și domnul László Borbély, consilier de stat și coordonator al Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă.
Începând cu 12 octombrie 2023 în orașele Brașov, Călărași, Craiova, Deva, Iași, Oradea și Sulina, 7 expoziții colective au avut vernisaje și vor fi putea vizitate până pe 26 octombrie, expoziții care „surprind speranțele, visele și creativitatea celei mai tinere generații din fiecare regiune a României. Acești tineri artiști s-au reunit pentru a-și exprima viziunile pentru un viitor sustenabil și armonios inspirat de cele 17 Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD) ale Națiunilor Unite. Avem în România tineri talentați – trebuie numai să stăm aproape de ei și să ocrotim arta care este în ei. Și sta facem prin proiectul ăsta” declară Iulian Văcărean, președintele Asociației E CEVA BINE.
În dialog cu Tribuna Consumatorilor, Laszlo Borbely, consilier de stat şi coordonator al Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă al Guvernului României ne-a spus:
„ Societatea trebuie să simtă că noi, guvernul, departamentul, le suntem parteneri. Și după aceea depinde de noi ce facem. Urmăresc și activitatea voastră, de la Tribuna Consumatorilor. Noi toți trebuie să ne protejăm viața – și nu e deloc totuna ce consumi, nici în artă, nici în cultură. Și mai ales este important să ai o alimentație sănătoasă. Este fantastic să vezi că oamenii vin și oamenii au nevoie să fie în colectivitate și să dezbată aceste valori în colectivitate. De aceea am încredere, mare încredere în societatea aceasta care vine. Fiecare dintre aceste obiective sunt și grele, și simple. Nu putem decât împreună să reușim“.
Iselin Huluba, curatoarea expoziției, ne spune: „Am fost profund impresionată de faptul că toți copiii – de la 4 la la 18 ani – care s-au implicat au reușit să argumenteze tot ceea ce au creat și să expună clar motivul pentru care au ales obiectivul respectiv ca să îl ilustreze prin creațiile lor. Și în sine tehnicalitatea la nivel plastic au reușit să o descrie într-un mod foarte, foarte bine pus la punct. Partea de selecție, într-adevăr, a fost destul de dificilă, mai ales pentru expoziția din București, la care s-a adunat majoritatea orașelor. Cred că în mare parte am reușit să facem o selecție astfel încât să iasă în evidență toate obiectivele. Multe dintre ele au fost în special create în direcția egalității de gen, ecologiei, vieții acvatice și terestre, însă am reușit să găsim câteva lucrări care să pună în evidență toate obiectivele. Cred că din cei 860 de copii cu care am vorbit, cu siguranță unul din ei va fi un următor mare artist în România.“
Florentina Petrariu Ciocănea, coordonator proiecte educative cu componentă culturală: „Realizarea proiectului a fost un proces lung. Un proces lucrativ în care am fost mult mai multe persoane implicate și aici aș mulțumi Lidiei Feher de la Asociația 100% Românesc, lui Dani Ionescu, și tuturor coordonatorilor din țară. Am împărțit proiectul în 8 regiuni de dezvoltare durabilă și am căutat, regional, școli de artă, tineri care au vrut să se înscrie în proiect. Surprinzător, inițial am crezut că cei mai mulți copii se vor opri la obiectivele care se referă la mediu, la ape, cele foarte familiare. Însă ei s-au gândit și la justiție, la inegalitățile de gen. A fost o surpriză și pentru noi să vedem că ei trăiesc niște vremuri la care sunt adaptați. Și așa și cum agenda ONU are ținte pentru 2030, în fapt, ei sunt cei care în 2030 vor beneficia de cărămizile pe care le punem astăzi. M-au surprins în special lucrările de la Iași, tapiserie și împletit. Pictura este foarte la îndemână, sunt multe cercuri de pictură, în general – de aceea pentru noi Iași a fost o surpriză când și-au ales forma de artă. Au o doamnă profesoară, doctor în arte, care s-a ocupat în mod special și îi mulțumesc foarte mult.“
Puteți afla mai multe pe www.artadurabila.ro , pe canalul de youtube al Asociației E Ceva Bine pentru podcastul proiectului și pagina de facebook unde veți face cunoștință cu tinerii artiști.