Elevii care au terminat clasa a XII-a anul trecut au primit rezultatele de la Bacalaureat pe data de 30 iunie la avizierele liceelor, dar și pe platforma edu.ro.
Rezultatele din anul 2020 au fost afișate, în premieră, sub anonimat, pe modelul notelor înlocuite prin codul unic al candidatului de la Evaluarea Națională.
Fiecare candidat de la BAC 2020 a primit anterior afișării rezultatelor un cod unic.
Bacalaureatul din 2020 a înregistrat un număr record de contestații, peste 62 de mii, iar în urma acestora peste 59 de mii de lucrări au primit note modificate. O analiză Edupedu.ro arată că aproape 10% din totalul notelor contestate la Bacalaureat 2020 au modificări de peste 1 punct la recorectare.
În anii trecuți, s-au înregistrat, de asemenea, conflicte de amploare cu privire la notele afișate după contestații.
În 2019, doi profesori corectori au fost sancționați pentru ca nu au putut sa explice de ce o lucrare la Matematică, notată de ei cu 5,70, a primit 9,50 în urma contestației, relatează stirileprotv.ro.
Astfel de erori grave sunt pasibile de a afecta profund viitorul elevilor, motiv pentru care profesorilor sancționați li s-a interzis participarea la examene naționale în următorii trei ani.
Corectura lucrărilor este cât se poate de subiectivă
În ceea ce privește experiența absolvenților pentru care examenul de Bacalaureat s-a soldat cu note mult mai slabe decât cele previzionate, un reportaj realizat în 2019 de Școala 9 ne arată că an de an, cel mai mare cuantum de contestații la examenul de Bacalaureat sunt la Limba și literatura română (în 2018, peste 15% din elevii care s-au prezentat la examen și-au contestat nota).
“Fie că vizează o diferență de câteva zecimi sau puncte întregi, numărul mare pune în discuție atât diferențele de abordare ale profesorilor, cât și gradul de interpretare permis de baremul de corectare”, scrie Nicoleta Rădăcină, autoarea reportajului în care cinci profesori de Limba și Literatura Română au explicat cum funcționează notarea și evaluarea lucrărilor elevilor de la caz la caz. Gradul de subiectivitate privind acordarea punctajelor este fluctuant, se schimbă în funcție de cine are lucrarea în față și pixul în mână, dezvăluie materialul, pe care îl puteți consulta integral aici.