Cafeaua face parte din viaţa celor mai mulţi dintre noi, indiferent dacă preferăm un espresso, o cafea la filtru sau un cappuccino. Atunci când ne hotărâm să cumpărăm un aparat de preparat cafea, prima întrebare pe care trebuie să ne-o punem e următoarea: ne dorim o maşină de cafea manuală, care să permită diversitate şi obţinerea unei cafele de cea mai bună calitate, sau un aparat care să ne asigure, în orice moment, o ceaşcă fierbinte?
Ce aparate de cafea sunt disponibile în România?
Care sunt avantajele şi dezavantajele aparatelor de cafea?
Care sunt costurile de achiziţie şi de folosire zilnică a aparatelor de cafea?
Dacă vrem mai multă libertate în ceea ce priveşte tipurile de băuturi pe care le putem prepara, cea mai bună opţiune este un espressor, acesta fiind tipul de aparat folosit şi de majoritatea cafenelelor sau a barurilor.
Pe de altă parte, în cazul în care nu dispunem de foarte mult timp, alegerea potrivită e un aparat ce foloseşte capsule și, astfel, putem savura o ceaşcă de cafea în doar câteva minute.
Însă, cea mai eficientă variantă este cafetiera, care are un cost redus atât din punctul de vedere al achiziției, cât și al folosirii zilnice. Cel mai important este să dozăm corespunzător cantitatea de cafea utilizată, pentru că de multe ori vom consuma mai puţină decât am preparat.
Există foarte multe feluri de a obţine o ceaşcă de cafea, dar cele de mai jos sunt principalele variante:
Prima opţiune – şi cea mai populară – este cafetiera. Este şi varianta cea mai ieftină, astfel încât mulţi oameni deţin o cafetieră chiar dacă au şi un aparat mai performant pentru prepararea cafelei. Cafetiera produce cafeaua la filtru, iar timpul de preparare este de doar câteva minute. Avantajele sunt mai multe, cel mai important fiind costul folosirii zilnice: ai nevoie doar de cafea măcinată şi de filtre din hârtie – în cazul în care cafetiera nu e dotată cu propriul filtru de plastic. Dacă vrem să reglăm intensitatea cafelei și folosim aceeași cantitate de apă, tot ce trebuie să facem este să modificăm cantitatea de cafea pe care o punem în cafetieră.
Cea de-a doua opţiune este espressorul, aparat folosit de cei care doresc să îşi personalizeze băutura pe cât de mult posibil. Espressorul produce cafeaua de cea mai bună calitate, dar şi costurile sunt pe măsură. Un espressor bun trebuie să aibă specificată o presiune de cel puţin 15 bari, ceea ce se traduce printr-un preţ de achiziţie ridicat. Nu este recomandat să achiziţionăm un espressor mai slab, pentru că atunci calitatea cafelei va avea de suferit. Putem opta pentru varianta ce include şi râşniţă, bucurându-ne astfel de prospeţimea boabelor de cafea proaspăt măcinate.
ATENŢIE: Dacă achiziţionăm un aparat de cafea care nu are şi opţiunea de a râşni boabele, trebuie să alegem cu atenţie cafeaua pe care o vom folosi. Există tipuri de cafea destinate espressoarelor, aşa cum există şi variante destinate cafetierelor.
O altă variantă este de a cumpăra un aparat ce foloseşte capsule, acesta fiind tot mai popular pe piaţa de la noi. Ne putem bucura de o cafea fierbinte în doar câteva minute, iar faptul că aparatul utilizează capsule înseamnă că nu vom avea mai nimic de curăţat. Preţul de achiziţie nu este la fel de mare ca în cazul espressorului, însă folosirea zilnică se poate dovedi destul de costisitoare, mai ales dacă avem obiceiul de a bea mai multe cafele acasă.
RECOMANDARE: Indiferent cât de mult ne place cafeaua, ideal este să alegem un aparat de care vom avea timp să ne bucurăm. E inutil să cumpărăm un espressor atâta timp cât ne-am alocat doar 10 minute pentru cafeaua de dimineaţă.