Din anul școlar 2020-2021, grupa mare este obligatorie. Așadar, în momentul când îți vei înscrie copilul la școală, în clasa 0, va trebui să aduci o dovadă că a urmat cursurile unei grădinițe acreditate. Asigură-te, deci, de la început, că grădinița la care îți duci copilul are autorizație permanentă de funcționare și este acreditată! Mai mult decât atât, Legea educației prevede ca până în 2030 și grupele mică și mijlocie să devină obligatorii.
Alegerea unei grădinițe dă mari bătăi de cap părinților. Cei care vor o grădiniță de stat nu prea au multe alternative: în pricipiu, merg la insituția de învățământ la care sunt arondați. În schimb, cei care preferă o grădiniță privată au de pus în balanță mai multe criterii.
Cine acreditează grădinițele
Dacă vrei să-ți duci copilul la o grădiniță particulară, cel mai important este ca aceasta să fie acreditată. Așa te asiguri din start că unitatea respectă toate normele în vigoare.
Potrivit Agenției Române de Asigurare a Calității Învățământului Preuniversitare (ARACIP), în România orice instituție de învățământ are nevoie de acreditare ca să poată funcționa. Unele dintre grădinițe au doar autorizație provizorie, altele sunt autorizate permanent.
Iată condițiile pe care trebuie să le respecte grădinițele ca să poată primi autorizație de funcționare de la ARACIP:
- Siguranța și sănătatea copiilor – sunt obligatorii autorizațiile sanitare și de securitate la incendiu;
- Resursa umană – existența și calificarea personalului didactic, didactic auxiliar și nedidactic;
- Planificarea și desfășurarea procesului de educație, conform programei Ministerului Educației;
- Condițiile materiale – dotarea cu mobilier, echipamente și materiale didactice.
Faptul că o grădiniță este acreditată de ARACIP nu este o garanție că acolo totul se întâmplă impecabil, dar măcar ai siguranța că este evaluată și controlată periodic de către instituțiile abilitate ale statului.
Dacă nu te-ai hotărât încă la ce grădiniță să îți înscrii copilul, poți consulta listele celor care funcționează legal, fie consultând Cartografia școlară, fie pe site-urile inspectoratelor școlare județene sau pe cel al Municipiului București. Poți să intri și pe site-ul ARACIP, ca să vezi lista grădinițelor autorizate să fucționeze provizoriu. Dacă ai suficientă răbdare, poți solicita direct de la ARACIP informații concrete privind anumite grădinițe, prin email: aracip@edu.gov.ro, fax: 0213192096 sau prin poștă: Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar, Str. Spiru Haret Nr. 12, et. 1, sector 1, 010176, București.
Cum se acordă autorizația de funcționare pentru grădinițe
Autorizația de funcționare provizorie se acordă înainte ca grădinița să înceapă să funcționeze. După 3 sau 4 ani de funcționare, după prima promoție de absolvenți, dar nu mai târziu de 2 ani de la absolvirea acestei primei promoții, grădinița poate solicita autorizația permanentă.
În această etapă, grădinița va trebui să prezinte:
- planurile operaționale pe ultimii 3 ani, inclusiv o evaluare a gradului în care au fost atinse obiectivele propuse,
- oferta educațională pentru anul școlar în curs sau următor,
- lista obiectelor de inventar și a mijloacelor fixe aflate în proprietate,
- avize de la Ministerul Sănătătii – Sanepid și Ministerul de Interne – Pompieri,
- vizite de evaluare conform unor Standarde de Calitate (care prevăd aproximativ 175 de indicatori de calitate).
Inspecția periodică a grădinițelor acreditate
În urma autorizării și acreditării, grădinița devine parte a rețelei școlare, respectiv a sistemului național de învățământ. Asta înseamnă că ea va fi inspectată și controlată periodic, ca să fie verificată respectarea cerințelor legale de funcționare. Reevaluările se fac la fiecare cinci ani de funcționare.
Pe lângă regulile de funcționare, este verificată și calitatea educației pe care o oferă fiecare grădiniță în parte. În urma vizitei de evaluare externă, ARACIP emite un atestat de calitate.
Autorizația de funcționare provizorie și acreditarea se acordă prin Ordin de Ministru, pentru o perioadă limitată:
- autorizația de funcționare provizorie este valabilă un ciclu de învățământ – 3 ani în cazul grădinițelor, după care este necesară acreditarea.
- acreditarea este valabilă 5 ani, după care este necesară evaluarea periodică.
Instituții alternative neacreditate
Ai grijă ce instituții alegi pentru copilul tău. Centrele educaționale de zi, cluburile copiilor, centrele de zi și atelierele nu sunt asimilate grădinițelor. Ele nu fac parte din rețeaua școalară, nu sunt verificate și evaluate de Ministerul Educației sau de alte instituții ale statului român și nici nu trebuie să respecte anumite standarde educaționale.