fbpx
Timp liber

Crucea Roșie, la șase luni de război în Ucraina

Nevoile umanitare sunt în creștere

Un nou magazin social a fost inaugurat în Bucuresti

La șase luni de război în Ucraina, Crucea Roșie și contunău activitățile de sprijin pentru cei afectați de război

Pe 30 august, Crucea Roșie Română a deschis, în București, magazinul social “Humanity concept store”, un spațiu unde vor fi asistați refugiații ucraineni cu alimente, produse sanitare și de igienă, dar și articole de îmbrăcăminte.

De la escaladarea conflictului din Ucraina, în Romania au intrat peste 1 100 000 persoane. Conform Biroului Înaltului Comisar al ONU, în luna august erau peste 55 000 de ucraineni înregistrați pentru protecție temporară pe teritoriul țării noastre. Capitala României înregistrează cel mai mare număr de refugiați ucraineni. Pentru a veni în sprjinul lor, Crucea Roșie Română a înființat un magazin social “Humanity concept store” care dă posibilitatea refugiaților ucraineni să se aprovizioneze cu produse de bază.

Magazinul social al Crucii Roșii Române este susținut financiar de Federația Internațională de Cruce Roșie și Semilună Roșie (IFRC), dar și din donațiile colectate de Crucea Roșie Română în cadrul campaniei Umanitatea nu are granițe.  

Inaugurarea magazinului social a avut loc în cadrul unui eveniment moderat de Iuliana Tudor, ambasador al Crucii Roșii Române, și a avut ca invitați parteneri de bază ai magazinului social:  Carrefour Romania, Renault Group Romania, IVECO Romania, P&G Romania și Colgate Romania.

Președintele IFRC, Francesco Rocca, a declarat: “Efectele secundare cresc proportional cu prelungirea conflictului, iar acest lucru se reflecta în prețuri mai mari la alimente și carburanți, agravând criza alimentara. IFRC continuă să se adapteze la nevoile umanitare, dar nu o putem face singuri.”

În Ucraina și în țările vecine, inflația și lipsa produselor esențiale, cum ar fi combustibilul și alimentele, afectează capacitatea oamenilor de a-și permite proviziile de bază. Sosirea iminentă a vremii reci în săptămânile următoare va aduce nevoi umanitare suplimentare. 

Costul alimentelor a crescut în întreaga lume. Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume. Exporturile de cereale ale țării au scăzut cu 46% în acest an. Această scădere masivă are un impact major asupra Cornului Mare al Africii, unde peste 80 de milioane de oameni se confruntă cu foamete extremă, cea mai gravă criză alimentară din ultimii 70 de ani.

Chiar dacă conflictul s-ar încheia mâine, va dura ani de zile pentru a repara pagubele provocate orașelor și locuințelor din Ucraina, dar și impactul asupra familiilor. Această perspectivă necesită ca organizațiile umanitare, guvernele și donatorii să se angajeze pe termen lung. Va trebui să se găsească noi surse de finanțare și resurse în afara bugetelor umanitare.

Intervenția Crucii Roșii Române pentru ajutorarea poporului ucrainean: 

Informarea și asistență umanitară oferită în punctele de frontieră, aeroporturi și gări pentru civilii ucraineni care au intrat în România: 250 000 beneficiari; 

Restabilirea legăturilor de familie: 20 000 beneficiari; 

Sprijin oferit de Crucea Roșie centrelor de cazare cu hrană, apă, produse de igienă, materiale sanitare: 7 000 beneficiari.

Asistarea directă a cetățenilor ucraineni prin servicii oferite de filialele de Cruce Roșie: produse de igienă și îmbrăcăminte, asigurarea de mese calde, activități de socializare și educative pentru copii, asistență medicală și asistență psiho-socială:  84 165 beneficiari; 

Asistență oferită cetățenilor ucraineni prin call center la numărul 0374.415.000 în limba română, engleză, rusă și ucraineană: 6 500 de apeluri; 

Asistență financiară directă: 10.07 milioane euro distribuite către 48 539 cetățeni ucraineni aflați pe teritoriul României (21 120 familii).

Sprijin pentru cei rămași în Ucraina, prin transporturi umanitare periodice efectuate de Crucea Roșie Română: 90 de transporturi cu 2 250 de tone de produse și materiale sanitare distribuite la Cernăuți, Uzgorod și Odessa. 

Pe 29 iulie 2022, după 5 luni de conflict, Crucea Roșie Română (CRR), cu sprijinul Crucii Roșii Naționale din Republica Coreea (KNRC), a inaugurat un centru multicultural pentru a răspunde nevoilor crescânde ale copiilor și adulților afectați de conflict și pentru a oferi sprijin durabil cetățenilor români cu o situație socio-economică dificilă.

www.crucearosie.ro

Back to top button