fbpx
Digital & Tehnologie

Ce trebuie să știi când cumperi un laptop

Laptopul a devenit indispensabil în casa oricărei familii, mai ales de când a început pandemia. Ai nevoie de el ca să lucrezi remote, copiii îl folosesc pentru școala on-line, îl utilizați împreună sau pe rând ca să comunicați cu cei dragi aflați la depărtare sau doar pentru divertisment – în oricare dintre situații, laptopul este foarte util. Intrebarea este insa la ce trebuie să ai grijă atunci când îl cumperi, mai ales că ofertele sunt din ce în ce mai atrăgătoare în toate magazinele?

Dimensiunile

Primul detaliu de care trebuie să ții cont este dimensiunea. Pe piață vei găsi produse cu monitoare de la 11 inch până la 15,6 inch. Vei alege diagonala ecranului în funcție de ceea ce urmează să faci cu el. Dacă vei lucra cu detalii fine sau vrei să te uiți la filme, ai nevoie de un display mai mare. Dar asta înseamnă și că laptopul va fi mai greu. Însă dacă știi că va fi nevoie să pleci cu el peste tot, s-ar putea să fie mai convenabil pentru tine un model mai mic.

Sistemul de operare

Majoritatea laptopurilor vin fără sistem de operare instalat. Dacă nu știi să-l instalezi sau nu vrei să ai costuri suplimentare, atunci este indicat să alegi un laptop care are deja Windows-ul instalat. Te sfătuim să citești cu atenție review-urile pentru că poți avea surpriza ca producătorul să nu-ți pună la dispoziție driverele necesare, deși sistemul de operare este instalat. Dacă îți cumperi un laptop produs de Apple, nu ai nicio grijă; Mac-urile vin întotdeauna cu ultima versiune a sistemului de operare instalată.

Tastatura

Poate părea un detaliu nesemnificativ, dar un laptop cu o tastatură nepotrivită e o sursă majoră de stres, mai ales dacă ai de gând să îl folosești ca să lucrezi. Există modele cu taste ieșite mai mult sau mai puțin în relief, cu semnele grafice scrise cu alb sau cu culori mai închise, există tastaturi luminate sau cu partea de cifre poziționată separat. Testează înainte să cumperi, ca să știi ce ți se potrivește mai bine. De asemenea, ai grijă la touchpad să fie cât mai ergonomic.

Specificațiile tehnice

Cu siguranță că vrei să ai un laptop cât mai bun. Înainte însă să îl cumperi, gândește-te bine la ce urmează să îl utilizezi.

Să facem un pic de lumină în zona termenilor folosiți pentru specificațiile tehnice.

CPU sau procesorul este creierul. El influențează foarte mult modul în care funcționează laptopul. Cele din seria Core i11 sunt cele mai puternice în 2020, dar s-ar putea ca pentru tine să fie suficient și Core i5, dacă nu vrei să faci prelucrare foto sau video.

RAM sau memoria virtuală a laptopului este cea care te ajută ca aplicațiile și programele să funcționeze bine. Este indicat să alegi un laptop care are cel puțin 8 GB; dacă bugetul îți permite, poți să mergi către 16 GB.

Hard Disk-ul este cel care stochează fișierele de tot felul pe care le vei aduna pe laptop, de la documente scrise, la fotografii și filme. Ideal ar fi să cumperi un laptop care are un hard disk SSD, ca să aibă o viteză mare de funcționare. Varianta clasică, SATA, este și ea funcțională, însă majoritatea producătorilor se îndreaptă acum către SSD. Cel mai probabil, în următorii ani vei găsi pe piață doar acest tip de hard disk.

Placa video ar fi indicat să nu fie integrată. Dacă știi că vei folosi laptopul doar pentru activități uzuale (editat documente, email, filme și rețele de socializare), te poți mulțumi și cu cea integrată pe placa de bază.

Placa de rețea trebuie să fie una bună, WIFI 6, ca să-ți poți conecta ușor laptopul la orice rețea de internet wireless.

Bateria

Ai grijă când citești specificațiile să verifici și cât ține bateria. Ar fi bine să alegi un laptop care să țină cel puțin 7 ore, peste 8 ar fi ideal. Când începi să îl folosești, nu îl ține mereu conectat la priză, ca să nu deteriorezi bateria.

Dincolo de aceste date tehnice, încearcă să citești cât mai multe păreri ale altor persoane care au cumpărat deja laptopul respectiv, pe site-uri specializate în review-uri și pe site-ul magazinului. În marea majoritate a cazurilor, stelele sau notele acordate de cumpărători sunt corecte și relevante.

Back to top button