Renunţarea la un viciu atât de puternic precum fumatul nu este niciodată un lucru uşor, însă primele beneficii se simt foarte repede. Ce se întâmplă, mai exact, în corpul nostru şi ce efecte resimţim după ce nu îl mai intoxicăm cu ţigări? Dacă ţigara pe care o fumezi acum ar fi ultima pe care ai fuma-o vreodată, s-ar întampla o serie de lucruri interesante.
Fenomene imediate ale renunțării la fumat
Efecte pe termen lung după ce ne lăsăm de fumat
Sfaturi pentru cei care se lasă de fumat
După primele 20 de minute, scad tensiunea arterială şi frecvenţa cardiacă. Nicotina din ţigări eliberează substanţe toxice care cresc ritmul cardiac şi îngustează vasele sanguine, iar din cauza acestor substanţe extremităţile fumătorilor sunt reci, în general.
După 2 ore, nevoia de nicotină revine, iar persoanele pot resimți o anumită stare de anxietate. În cazul în care se întâmplă acest lucru, un ceai calmant ne poate ajuta sa ne relaxăm.
După 8 ore, monoxidul de carbon din sânge este eliminat, permiţând ca nivelul oxigenului să revină la normal.
Deși de regulă după o zi anxietatea se poate intensifica, trebuie să înțelegem că acest lucru este firesc și că nu va persista, așa că este bine să fim perseverenți. În unele cazuri apare tusea puternică, dar nu este cazul să ne alarmăm, acesta fiind modul în care corpul încearcă să scape de toate toxinele din plămâni.
După 48 de ore, nicotina este eliminată din corp. Terminaţiile nervoase încep să își revină, iar simţurile devin mai ascuţite, în special mirosul şi gustul.
După 72 de ore, respirăm mai uşor, obosim mai greu, dar putem deveni mai agitaţi decât de obicei; dorinţa de nicotină poate provoca dureri de cap, ameţeală, greaţă şi crampe. Nu toate persoanele care renunță la fumat au aceste simptome, dar, în cazul în care ne confruntăm cu ele, le putem combate printr-o alimentație echilibrată și odihnă. De asemenea, sportul ne poate ajuta.
Între 2 săptămâni şi 9 luni, circulaţia se îmbunătăţeşte, plămânii sunt mai curaţi, iar nivelul de energie creşte. În corp nu mai există nicotină deloc şi tuşim mai rar.
După 5 ani, riscul de a avea diabet scade, devenind egal cu al nefumătorilor. Scade cu 40% şi riscul de hemoragie subarahnoidiană (fisurarea sau ruperea unei artere cerebrale), la fel ca şi cel de a suferi un accident vascular, ajungând la nivelul de risc al unui nefumător; riscul cancerului pulmonar scade cu circa 50%, la fel ca în cazul cancerului de esofag sau gură.
După 15 ani – riscul de a-ţi pierde dinţii din pricina fumatului, precum şi riscul de deces devine egal cu al celor care nu au acest obicei nesănătos.
Atunci când renunţăm la nicotină, putem avea impresia că ne este foame mai des sau că avem anumite pofte alimentare. În realitate, simțim doar nevoia de a înlocui cu ceva gestul de a fuma. Este indicat să conștientizăm pe deplin acest lucru, astfel încât să evităm mâncatul compulsiv în urma căruia putem câștiga kilograme în plus. Dacă senzația persistă, putem lua mici gustări de fructe sau legume.
În cazul în care renunțarea la fumat ne provoacă probleme cu somnul, putem bea un ceai cu efect de calmare înainte de a merge la culcare, putem face o plimbare scurtă în aer liber ori să ascultăm muzică relaxantă.