fbpx
Casă & FamilieFinanciar & AsigurăriTimp liber

Ce putem recicla și cum procedăm ca să reducem poluarea?

Ai vrea să faci un bine planetei, dar nu știi cum. Te gândești, poate, că gestul tău e minuscul și că nu va face nicio diferență. Adevărul este că dacă fiecare dintre noi am face toate aceste gesturi mici care ne sunt la îndemână, rezultatele ar fi uimitoare. Știai, de pildă, că proape orice deșeu pe care îl produci poate fi reciclat? Chiar dacă nu stă în puterea ta să le dai o viață nouă lucrurilor pe care le arunci, le poți duce la centre specializate, iar cei de acolo vor ști ce să facă în continuare.

Ce și cum reciclăm

Uleiul

Din uleiul uzat se produce biocombustibil. În loc să-l arunci la chiuvetă și să distrugi țevile și mediul înconjurător, poți să-l strângi în sticle de plastic, pe care să le duci la centrele de reciclat. Majoritatea hipermarketurilor au programe de colectare și, de obicei, oferă la schimb vouchere sau ulei pentru gătit. Mai mult chiar, sunt centre care colectează uleiul direct de la tine de acasă; trebuie doar să suni și să-i chemi.

Iată câteva exemple:

  • Auchan România oferă celor care duc ulei uzat sticle de apă sau detergent de vase.
  • MOL România colectează uleiul uzat în benzinăriile lor, din 2012.
  • SIGUREC oferă în schimbul uleiului uzat un voucher valoric pe care îl poți folosi în magazinele Carrefour.
  • Uleiosul colectează minimum 4 l de ulei uzat de la persoanele fizice, direct de la locuința lor.

Hainele și alte textile

Poate că nu-ți vine să crezi, dar și materialele textile poluează mediul. Una dintre cele mai la îndemână soluții pe care le ai este să donezi hainele bune care nu îți mai trebuie. Poți să le duci la Crucea Roșie, Salvații copiii sau alte organizații non-profit. De asemenea, există mari lanțuri de magazine unde poți duce hainele vechi și primești în schimb vouchere de cumpărături.

  • H&M preia orice fel de textile și oferă un voucher pentru fiecare sacoșă.
  • Zara colaborează cu ONG-uri din România către care redirecționează hainele aduse de clienți.
  • Magazinul caritabil Social Exchange colectează donații atât de la persoane fizice, cât și juridice, pe tot parcursul anului, iar apoi le distribuie persoanelor aflate în dificultate. 
  • Împarte.ro este un portal al caritatii, unde poti gasi familii si comunitati care au nevoie de imbracaminte și alte articole textile.

Resturile alimentare

Resturile de mâncare și praful pe care îl strângi după ce faci curățenie pot fi strânse la un loc, în același sac, și tranformate în compost. Acest lucru presupune descompunerea de către bacterii a resturilor organice și transformarea lor în îngrășământ agricol. Dacă tu nu vrei să folosești compostul, poți da resturile către cei care se ocupă de agricultură.

Plasticul

Orice fel de recipient sau obiect de plastic poate fi dus la centrele specializate în colectarea și reciclarea acestui tip de material. PET-urile pot fi duse la automatele din hipermarketuri care îți vor da un bon de cumpărături. Plasticul reciclat devine materie primă pentru alte obiecte din același material. Cel de tip PET – (PETE) – polietilenă tereftalată – ajunge fibră sau folie; din HDPE – polietilenă de înaltă densitate -se fac butoaie, cutii, tubulatură pentru apă sau lădițe; din PVC—clorură de polivinil – se fac rar alte obiecte pentru că este foarte greu de reciclat; LDPE – polietilena de joasă densitate – devine material pentru pungi în urma reciclării; PP – polipropilena – reciclată este bună pentru ligheane și găleți.

  • Kaufland– 57 dintre magazine au în parcare automate de reciclare pentru trei tipuri de ambalaje: PET-uri (cu volum de până la 3 litri), sticlă, doze de aluminiu (cu volum de până la 1 litru).
  • Mega Image permite clienților să depună ambalaje tip PET (cu volum de pana la 3.0 litri) si dozer din aluminiu (cu volumul de pana la 1.0 litru).
  • SIGUREC primește plastic de reciclat, dar îl și colectează de la locația clientului, dacă există o cantitate mai mare de deșeuri
  • Harta Reciclării este un portal care te ajută să găsești centre de reciclare pentru plastic în toată țara.  

Hârtie și carton

Cea mai mare cantitate de deșeuri pe care o strângem este cea de hârtie și carton. Toate ambalajele de la produsele pe care le cumpărăm se transformă în zeci de kilograme de hârtie. De ce să nu-i dăm o viață nouă?! În fiecare localitate există un centru de colectare și reciclare pentru hârtie și îl poți găsi cu o simplă căutare pe Google. Hârtia reciclată va fi transformată tot în hârtie, iar cartonul, de cele mai multe ori, ajunge materie primă pentru cofrajele de ouă.

Doze de aluminiu și alte metale

Nu trebuie să arunci la tomberon dozele de aluminiu, conservele, foliile de aluminiu, țevile sau chiuvetele rămase de la renovare, obiectele de mobilă din metal. Poți chiar să obții bani pe ele. Dozele de aluminiu le poți duce la automatele din hipermarketuri, iar pentru obiectele mai voluminoase poți contacta o firmă specializată care vine să ți le ia de acasă. Din dozele de aluminiu reciclate se pot face recipiente noi pentru sucuri, tăvi pentru plăcinte, piuneze, folii de aluminiu şi chiar plăcuţe de înmatriculare.

Baterii și becuri

Vei găsi cutii de reciclare pentru baterii și becuri în majoritatea magazinelor și în benzinării. Unele dintre ele au și programe prin care recompensează clienții care reciclează. Din bateriile reciclate se păstrează anumite părți, în funcție de compoziția acestora, care mai apoi ajung materie primă pentru alte obiecte. Scopul final nu este neapărat refolosirea, cât oprirea poluării cu substanțele toxice pe care le conțin.

Electrocasnicele mici și mari

Pentru reciclarea electrocasnicelor te poți folosi de programul de stat Rabla pentru electrocasnice, prin care Fondul de Mediu oferă vouchere celor care aduc electrocasnice mari folosite. Dacă nu prinzi perioada de înscriere în acest program, cu siguranță vei găsi o ofertă de buy-back la unul dintre retailerii care oferă diverse discounturi celor care aduc produse vechi, atunci când achiziționează unul nou.

Back to top button