Video

Ce înseamnă economia gri şi cum ne afectează?

Economia gri este economia subterană, o economie paralelă cu economia albă, curată, fiscalizată. Este vorba despre suma plăţilor care se fac la negru, fără ca statul să le monitorizeze, să ştie de ele, inclusiv să le taxeze.

„La prima vedere, poate nu ne dăm seama care este impactul economiei subterane în vieţile noastre. Ce trebuie să conştientizăm este că economia gri, subterană, în România, este foarte mare, este uriaşă. Reprezintă o treime din Produsul Intern Brut, ceea ce ar trebui să ne pună foarte serios pe gânduri, pentru că această economie subterană stă în calea noilor spitale, şcoli, autostrăzi. Acesta este motivul pentru care Guvernul nu reuşeşte să colecteze taxele necesare ca să ţină lucrurile la un nivel funcţional în România şi să ne ajute să ne dezvoltăm. Deci ne afectează pe toţi, chiar dacă nu ne dăm seama”, spune Cosmin Vladimirescu, General Manager, Mastercard România.

Fiecare consumator se poate implica în combaterea economiei gri, cerând bonul fiscal pentru orice plată. „Dar ar trebui să fim conştienţi că atunci când nu primim bon fiscal, copiii noştri o să înveţe în şcoli supraaglomerate, vom face în continuare 6 ore până la munte şi până la mare pentru că nu vom avea autostrăzi, o să privim neputincioşi la cei care sunt bolnavi şi nu au un spital de calitate în care să meargă ş.a.m.d. Toate aceste lucruri ne afectează. Acesta este motivul pentru care atunci când plecăm din ţară, copiii noştri sunt şocaţi şi ne întreabă de ce acolo este curat şi la noi nu este”, adaugă Cosmin Vladimirescu.

Back to top button