Ce facem dacă suntem implicaţi într-un accident auto, iar vinovatul nu are RCA?
În cazul în care suntem implicaţi într-un accident auto, iar vinovatul nu are RCA, trebuie să ne adresăm Biroului Asigurătorilor Auto din România, declară Călin Rangu, Director, Direcţia de Protecţie a Consumatorului în cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).
La fel şi cei care au vehicule avariate de autori necunoscuţi. „Iar fondul preia despăgubirea şi caută apoi vinovatul pentru a se întoarce împotriva lui. Dacă faci un accident şi fondul plăteşte, apoi fondul urmăreşte vinovatul care a generat acel accident.
Deci este foarte important ca lumea să înţeleagă că RCA-ul este obligatoriu”, subliniază reprezentantul ASF.
Pe lângă faptul că această asigurare este obligatorie şi proprietarii care circulă cu vehicule neasigurate pot fi amendaţi, sunt şi alte riscuri, chiar mai mari, la care se expun cei ce nu respectă legea.
„Pentru că dacă faci un accident care va fi eventual chiar cu daune umane, să nu mai vorbim despre pierderi de vieţi, despăgubirile pot să ajungă chiar la sute de mii de euro. Dacă ai un RCA, asigurătorul plăteşte. Până la 6 milioane de euro plăteşte toate daunele, pagubele produse. În momentul în care nu ai, va trebui să plăteşti din buzunarul tău sute de mii de euro. Şi, probabil, un astfel de caz te va urmări toată viaţa. Cine are de dat sute de mii de euro, pentru a plăti pentru un astfel de accident? Cei care nu îşi doresc să facă poliţe RCA, nu trebuie să se bazeze pe această soluţie, pentru că fondul se întoarce împotriva lor”, atenţionează Călin Rangu.
Conform estimărilor, circa una din cinci maşini care circulă pe străzi nu are RCA. „Dar este foarte greu de spus o cifră exactă, pentru că în România există şi foarte multe maşini vechi. Dacă vă uitaţi în parcări şi la ţară, mai ales, există maşini abandonate, care nu sunt radiate. E o problemă destul de mare cu radierea, trecerea pe noul proprietar. Nu este foarte clar dacă această cifră de 20% se referă la maşini viabile care circulă pe străzi sau sunt de fapt rable abandonate în diferite locuri”, conchide Directorul, Direcţiei de Protecţie a Consumatorului în c