Digital & Tehnologie

Avantajele şi dezavantajele încărcătoarelor wireless

Tehnologia de încărcare wireless este relativ nouă, fiind disponibilă de câţiva ani la unele smartphone-uri, dar şi la alte dispozitive. Tehnologia avansează rapid, dovadă şi numărul tot mai mare de gadgeturi, iar acum, dacă vrem să scapăm de fire pentru a încărca, de exemplu, telefonul mobil, există şi soluţii.

Ce este încărcarea wireless?

Cum funcţionează acestă tehnologie

Plusurile şi minusurile tehnologiei „fără fir”

Încărcarea wireless este procesul prin care un dispozitiv poate fi încărcat fără conectarea acestuia la un cablu de încărcare. Această tehnologie este populară în special în rândul telefoanelor mobile.

Ca să beneficiem de această tehnologie, trebuie fie să cumpărăm un produs care are capabilitatea de încărcare wireless, fie să achiziţionăm o baterie externă, care se fixează pe un dispozitiv ce suportă tehnologia de încărcare wireless, de pildă, o carcasă.

Încărcarea wireless se realizează prin intermediul câmpurilor electromagnetice dintre două obiecte. Sistemul se bazează pe două bobine: una aflată în platforma de încărcare, alta, în telefon. Prin bobina platformei, care este conectată la o sursă de curent electric, circulă curent care generează un câmp electromagnetic, care la rândul său induce un curent electric în bobina din telefon. Pe scurt, platforma este conectată la curent prin cablu, iar telefonul, odată aşezat pe aceasta, se încarcă.

Tehnologia încărcării fără fir are deopotrivă plusuri şi minusuri. Unul dintre cele mai importante avantaje este mobilitatea, pentru că această tehnologie ne eliberează de grija cablurilor şi de manevrarea lor.

Un alt avantaj este că ne putem încărca dispozitivul aproape oriunde. Cel mai răspândit standard de încărcare wireless este QI şi din ce în ce mai multe localuri, hoteluri sau aeroporturi din lume dispun de platforme de încărcare.

La capitolul plusurilor se numără şi faptul că aceeaşi platformă poate fi folosită pentru încărcarea mai multor dispozitive mobile, fie ele smartphone-uri, tablete sau smartwatch-uri. Pentru că nu vom mai fi nevoiți să le manevrăm atât de des, durata de viaţă a produsului, dar şi a cablului va fi mai mare.

În ceea ce priveşte dezvantajele tehnologiei wireless, un aspect se leagă de compatibilitate. Nu toate dispozitivele pot fi încărcate astfel. De exemplu, încă nu există foarte multe telefoane mobile compatibile cu tehnologia wireless.

Un alt minus ține de performanţa scăzută: un astfel de tip de încărcare este în continuare mai lent şi mai puţin eficient decât încărcarea tradiţională. În plus, dacă atunci când alimentăm telefonul cu energie prin cablu îl putem folosi și în timpul în care stă la încărcat, în cazul încărcării wireless acest lucru nu mai este valabil, deoarece mobilul trebuie ridicat de pe platformă, ceea ce înseamnă că se oprește alimentarea.

În concluzie, încărcătoarele wireless nu sunt perfecte, dar cu siguranţă devin din ce în ce mai bune şi se îndreaptă cu paşi repezi spre momentul în care vor deveni „smart chargers”, pentru a ţine ritmul cu „smart phones”.

Back to top button