Atenție la dioxidul de titan!
Începând din această vară, dioxidul de titan nu va mai fi folosit în Europa ca aditiv alimentar
Pe 14 ianuarie, Comisia Europeană a adoptat o interdicție de utilizare a dioxidului de titan (E171) ca aditiv alimentar. Interdicția se va aplica după o perioadă de tranziție de șase luni. Cu alte cuvinte, începând din vară, acest aditiv nu ar mai trebui adăugat în produsele alimentare.
Dioxidul de titan se utilizează pentru a conferi o culoare albă multor produse alimentare, de la produse coapte și paste tartinabile, până la supe și sosuri, sosuri pentru salate și suplimente alimentare. Statele membre au aprobat în unanimitate propunerea Comisiei, prezentată în toamna trecută.
Ce probleme pune
Această decizie s-a bazat pe un aviz științific al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară, care concluzionat nu mai poate fi considerat sigur atunci când este utilizat ca aditiv alimentar – nu poate fi exclus un potențial genotoxic. Concluzia Autorității nu a fost că E171 (dioxidul de titan) este cu siguranță genotoxic, dar nici nu se poate stabili o cantitate acceptată zilnică pentru acest aditiv.
Genotoxicitatea este capacitatea unei substanțe de a afecta ADN-ul, ceea ce ar putea conduce la apariția cancerelor.
În industria farmaceutică
În același timp, dioxidul de titan rămâne admis pentru utilizarea în industria farmaceutică, pe post de colorant. Considerentele sunt mai degrabă practice: eliminarea medicamentelor care conțin dioxid de titan pune probleme medicale, dar firmele farmaceutice sunt deja în căutarea unui înlocuitor pentru această substanță.
Comisara Stella Kyriakides, responsabilă cu sănătatea și siguranța alimentară, a declarat: „Siguranța alimentelor pe care le consumă cetățenii noștri și sănătatea lor nu sunt negociabile. De aceea, efectuăm un control strict și permanent pentru a garanta cele mai înalte standarde de siguranță pentru consumatori. O piatră de temelie a acestei activități este să ne asigurăm că numai substanțele sigure, susținute de dovezi științifice solide, ajung în farfuriile noastre. Prin interdicția de astăzi, eliminăm un aditiv alimentar care nu mai este considerat sigur. Contez pe faptul că autoritățile statelor membre vor coopera asigurându-se că operatorii din sectorul alimentar vor înceta să utilizeze E171 în produsele alimentare.”