fbpx
Digital & TehnologieTimp liber

Ai primit un e-mail suspect?

Folosiți o soluție de securitate (antivirus) actualizată.

Ai primit un e-mail suspect?

Verifică și nu deschide e-mailuri suspecte

Atenție la e-mail-urile care falsifică identitatea reală a expeditorului! În căsuțele de e-mail, pe lângă mesajele legitime, începem să identificăm din ce  în ce mai multe mesaje nesolicitate. Conform dnsc.ro, acestea, de regulă, au ca scop păcălirea potențialelor victime, prin determinarea acestora să efectueze anumite acțiuni, care pot duce la compromiterea/infectarea dispozitivelor și la scurgerea de informații/colectarea de date.

Spoofing

Una dintre tehnicile folosite de către atacatori în acest sens este spoofing-ul. Spoofing-ul se referă la acțiunea de a falsifica adresa de retur a e-mailurilor trimise, pentru a ascunde identitatea adresei reale de unde provine mesajul.

Practic, atunci când identitatea expeditorului este falsificată, mesajul primit pare să provină de la o altă persoană, sau din altă zonă, decât sursa reală. Această tehnică este adesea folosită în campaniile de tip phishing sau în răspândirea de malware, pentru că oferă destinatarului falsa impresie că mesajul vine de fapt de la o sursă de încredere, lucru care îl poate face mai puțin vigilent.

Menționăm că asemenea tehnici malțioase au afectat, în ultima vreme, inclusiv companii din România.

Cum te poți proteja, ca utilizator

Evitați accesarea de link-uri sau atașamente din e-mail-uri, efectuarea unor plăți sau transmiterea de date confidențiale, fără o minimă documentare în prealabil, în special în cazul mesajelor venite din surse necunoscute.

Atenție la calitatea textului furnizat, precum eventuale greșeli de redactare, gramaticale sau de exprimare! De multe ori atacatorii se folosesc de instrumente automate de traducere.

Atunci când nu sunteți siguri de veridicitatea mesajului, puteți valida telefonic cu expeditorul transmiterea lui.

Folosiți o soluție de securitate (antivirus) actualizată.

Efectuați back-up (copierea datelor pe alte medii de stocare decât cel local) regulat și aplicați actualizările de securitate, imediat ce acestea devin disponibile.

Foto:    Santeri Viinamäki, creative commons

Back to top button