Casă & Familie

14 iunie: Ziua Donatorului onorific de Sânge

„Abia când donezi sânge începi să simți pe pielea ta că ești parte din omenire!“

Așa spunea un donator de sânge o dată și chiar simțea asta, dovadă că revenea mereu la donare, fără să aibă neapărat în familie sau printre cunoștințe pe cineva bolnav. Sunt mulți donatori de felul asta. Cu unul dintre ei, Lorenzo Radu, de 47 de ani, am stat de vorbă de curând. 

Cum ai ajuns să donezi sânge prima oară – și ce te-a făcut să revii?

Din dorința de a ajuta și pentru beneficiile pentru sănătate. Nu a fost un eveniment anume, pur și simplu știam că mereu e nevoie de sânge și m-am dus să donez. Am revenit din aceleași motive. Și pentru că după ce ies de la donare de fiecare dată mă simt mai bine în pielea mea, mă simt un om mai bun, știu că am făcut ceva de care trebuie să fiu mândru. Și chiar sunt mândru!

Este dureros sau neplăcut în vreun fel?

Nu este neplăcut, nu mi se pare dureros. Nu am nicio senzație neplăcută după ce donez.

Cum te simti imediat după?

Mândru. Fizic nu este nicio senzație diferită. E posibil să te simți un pic amețit, lipsit de putere, dar mie nu mi s-a întâmplat.

Ai recomandat și celor apropiați să facă asta?

Am recomandat și altora, sigur. Încerc să îmi conving prietenii. Eu cred, oricum, că donarea e contagioasă! Afli că a donat cineva, te pune și pe tine pe gânduri și mâine-poimâine ești la centrul de donare.

Intenționezi să mai donezi sânge în viitorul apropiat? În campanii sau din proprie inițiativă la centrele de donare?

Intenționez să fac asta în continuare, nu doar în campanii, ci în mod regulat.

Acum tocmai donase în campania My Blood is Gold For Ukraine, organizată de 321sport între 23 mai și 10 iunie și susținută de Sun Plaza.

Solidaritatea cu Ucraina venită de pe întreg mapamondul a demonstrat că umanitatea este cea care va învinge întotdeauna, iar gândurile bune au capacitatea de a depăși încercările dificile, declară Radu Restivan, fondatorul 321sport. Spotul campaniei îi are ca protagoniști pe Serhiy Sydorchuk și Florin Cernat, doi fotbaliști care și-au reprezentat cu mândrie țările în competiții internaționale. Sydorchuk este un membru de bază al Naționalei Ucrainei, iar Florin Cernat nu doar că a jucat pentru Naționala României, dar meciul lui de debut a fost chiar contra Ucrainei. În plan personal, pe cei doi îi leagă și un traseu comun în cariera fotbalistică, dar și o prietenie puternică. Sydorchuk, alături de soție și cei trei copii ai săi, a părăsit Ucraina și s-a refugiat în România pentru a se adăposti de război, iar Cernat i-a sărit imediat în ajutor.

Atât 321sport, cât și Sun Plaza organizează campanii de donare încă din 2015. Prima donare de sânge a comunității 321sport a fost la câteva zile după tragedia de la Colectiv, când medicii din spitale lansau mesaje cu privire la lipsa de sânge pentru pacienți. De atunci au fost organizate zeci de acțiuni de donare, timp în care sute de alergători s-au alăturat demersului #MyBloodIsGold, salvând peste 1500 de vieți.

321sport și Sun Plaza au salvat împreună peste 4600 de vieți și vor continua să o facă și de acum înainte.

Pentru a deveni donator de sânge, trebuie să îndeplinești următoarele condiții:

● să ai între 18 și 60 de ani;

● să ai greutatea cuprinsă între 50 și 100 kg (femei), 60 și 110 kg (bărbați);

● să nu fi suferit intervenții chirurgicale sau stomatologice în ultimele 3 – 6 luni;

● să ai puls regulat (60-100 bătăi/minut);

● tensiune arterială sistolică să fie între 100 şi 180 mmHg;

● femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală;

● să nu consumi grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării;

● să nu fi sub tratament pentru diferite afecțiuni: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine.

În dimineața recoltării, poți consuma o cană cu ceai sau cafea, un mic dejun frugal, legume și fructe. Nu fuma cu o oră înainte și una după donare. De asemenea, odihnește-te bine în noaptea de dinaintea donării.

Back to top button