fbpx
Auto & CălătoriiTimp liber

10 motive ca să mergi cu transportul în comun

Transportul în comun este una dintre cele mai ieftine variante de a călători în interiorul unui oraș sau între două localități apropiate. Nu oferă confortul unei mașini personale, dar are alte 11 avantaje pe care n-ar fi rău să le ai în vedere. După ce se încheie pandemia, evident. Acum, cel mai sănătos e să stai cât mai mult acasă…

 

1. Contribui la deblocarea traficului

Majoritatea blocajelor în traficul rutier care apar, peste tot în lume, pe străzile din marile orașe se datorează vehiculelor private. E drept că este mai confortabil să stai în mașina proprie, dar se dovedește că ajungi să stai foarte mult timp! Uneori, un drum care se parcurge, în mod normal, în 20-30 de minute ajunge să dureze și două ore.

Dacă vrem cu adevărat să găsim o soluție pentru aglomerația din trafic e cazul să acționăm concret, adică să ne lăsăm mașina acasă și să folosim transportul public. Un autobuz cu călători așezați confortabil înlocuiește 55 de mașini personale cu un singur pasager. Cum vi se pare că s-ar simți în trafic această schimbare?

2. Ajuți la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră

Poluarea cu gaze cu efect de seră este în continuă creștere, iar autoturismele sunt una dintre cauzele principale. Conform cercetărilor existente, trei oameni care călătoresc cu un autobuz produc jumătate din gazele produse de o persoană care merge la birou cu mașina personală.

3. Interacționezi cu mai mulți oameni

Transportul public este utilizat de oameni din medii diverse, cu culturi, norme și moduri de viață variate. Nu este neapărat nevoie să intri în vorbă cu ei, dar poți observa și învăța despre natura umana.

4. Te relaxezi 

În mijloacele de transport în comun vei putea să citești, să lucrezi sau chiar să te uiți la un film. Eviți astfel nervii și stresul pe care le ai atunci când conduci.

5. Economisești bani 

Dacă mergi cu mijloacele de transport în comun te costă de până la patru ori mai puțin decât atunci când folosești mașina personală. Pe lângă benzină, mașina presupune și taxe de întreținere, asigurări, parcare și vignetă. Poți să economisești toți acești bani sau îi direcționezi către alte scopuri.

6. Reduci consumul de combustibil și economisești resursele naturale 

Trenul, autobuzul, feribotul și tramvaiul, așa cum subliniază TransLink, economisesc considerabil rezervele de combustibili fosili și protejează astfel mediul natural. Un tren care circulă cu toate locurile ocupate economisește combustibilul care ar fi fost folosit de 600 de autoturisme.

7. Călătorești mai rapid

E posibil să nu se aplice în toate orașele, dar multe au deja rute dedicate sistemelor de transport public, în special pentru metrou, tramvai și tren. Asta înseamnă că ajungi mai repede la destinație decât dacă ai călători cu mașina personală, care se poate bloca în trafic. 

8. Ai opțiuni diverse

În transportul public, ai mai multe opțiuni pe care le poți folosi, fiecare cu avantaje și dezavantaje. Beneficiul e că le poți combina astfel încât să îți satisfacă nevoile. Dacă ne gândim la transportul pe distanțe mari, de pildă, poți alege între autocar, tren sau avion, cel puțin. 

9. Poți să-ți faci abonament

Atât pentru transportul public din interiorul orașelor, cât și pentru cel interurban există abonamente sau variante de achiziție a mai multor bilete la preț redus. În funcție de necesitate, poți cumpăra exact ce și cât ai nevoie, ca să nu cheltui în plus.

10. Îți planifici călătoria și reduci risipa generală 

Dacă decizi să utilizezi transportul în comun, va trebui îți planifici călătoria în avans. Acest lucru te va ajuta să îți reduci cheltuielile și risipa generală. Nu vei fi copleșit de achiziții de ultim moment care te pot determina să suporți costuri suplimentare de călătorie.

Back to top button